Prve procene rezultata izbora – SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Prve procene rezultata izbora – SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto

Izvor: RTS | Datum:17.12.2023.


Građani Srbije danas su glasali na parlamentarnim i pokrajinskim izborima, kao i za odbornike Skupštine grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Stigle su prve procene rezultata izbora – SNS vodi sa 46,6 odsto, a druga je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto, pokazuju podaci CeSID/IPSOS-a. Na Prvom programu RTS-a možete pratiti emisiju Izborna noć 2023.

Prve procene rezultata izbora – SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto
22:10Đurđević Stamenkovski: Sačuvali smo parlamentarni status, nismo zadovoljni rezultatima
 
 
Milica Đurđević Stamenkovski sa liste MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLjANjE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI rekla je da ta koalicija ima na osnovu do sada obrađenih podataka 3,8 odsto glasova.

"Sačuvali smo parlamentarni status, nismo zadovoljni rezultatom izbora", rekla je Đurđević Stamenkovski.
22:08Nestorović: Ogroman uspeh, nećemo trgovati
 
 Nosilac liste "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" rekao je da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih partija.

“Pre 40 dana nismo imali ništa, znači bez novca, bez igde ičega, bez infrastrukture“, rekao je Nestorović i dodao su postigli ogroman uspeh.

“Mislim da ovo niko nikada nije uradio u Srbiji“, smatra on.

Poručio je da neće trgovati i da nemaju koalicioni potencijal.

“Bilo bi glupo da ovu narodnu energiju koja je uložena u nas izneverimo na prvom koraku“, naglasio je Nestorović.

21:59Živković o prvim rezultatima: Izbori kao čistilište, politika "ni Vučić ni Đilas" nema perspektivu
 
 I SNS i “Srbija protiv nasilja“ bolje su prošli nego što su možda i sami očekivali, rekao je u Izbornoj noći RTS-a istoričar Živković i istakao da su ovi izbori bili neka vrsta čistilišta.

Za partije sa desne strane je greška što su išle samostalno, rekao je Živković.

Dodao je da je NADA bolje prošla od Nacionalnog okupljanja i istakao da politika “ni Vučić ni Đilas“ nema perspektivu.

“Miloš Jovanović je imao implicitan stav da će pre sarađivati sa opozicijom nego sa Vučićem. To je opcija koja preživljava. SNS je uspela da se povrati od prošle godine, izgleda da je rat u Ukrajini više ugrozio SNS nego kriza na KiM“, rekao je Živković.

21:30CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto
 
 
Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka. 

21:29Brnabić: Sami ćemo imati više od 125 poslaničkih mesta
 
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je u štabu liste “Srbija ne sme da stane“ da je ta lista na osnovu 50 odsto uzorka ima 47,1 procenat glasova.

“Naša lista će sama imati više od 125 poslaničkih mesta“, istakla je premijerka.

Branbićeva je odbacila optužbe opozicije o nepravilnostima i kupovini glasova, i uticaju SNS-a na birače, i istovremeno optužila opozicione stranke za kršenje izbornih pravila.


21:24Bogosavljević: Jedino možemo reći da je SNS osvojio najviše glasova, a da je "Srbija protiv nasilja" druga
 
 
Srđan Bogosavljević iz agencije “Ipsos Adrija“ kaže za RTS da u ovom trenutku jedino može da kaže da je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila najviše glasova, a da je "Srbija protiv nasilja" na drugom mestu.

Ističe da se još čeka uzorak iz Beograda, koji će uticati na ukupnu sliku.
21:20PIK: Do 18 časova na pokrajinske izbore izašlo 52,24 odsto birača
 
 
Pokrajinska izborna komisija objavila je večeras da je izlaznost do 18 časova bila 52,24 odsto što je više u odnosu na 2020. godinu kada je bilo 43,45 odsto.

Predsednik Pokrajinske izborne komisije, Rajko Marinković rekao je da će preliminarni rezultati biti dostupni tek sutra kada svi zapisnici budu dostavljeni.

"Što se tiče nepravilnosti, nas zanimaju greške u izbornoj proceduri i do ovog momenta mi nemamo informaciju da takve postoje. Pretpostavka je da će ih biti, ali ćemo dalje postupati u skladu sa propisima", rekao je Marinković.

Govoreći o incidentu u Odžacima on je rekao da bi to mogle da budu činjenično tačne ili netačne stvari.

"Mi osuđujemo svaki vid nasilja kada je u pitanju izborni proces. Postoje prekršajne kazne za one koji narušavaju taj proces ili vode duple spiskove", rekao je Marinković.

On je dodao da nije bilo zvaničnih pritužbi od opozicionih stranki. "Nemamo pravo da se bavimo procenama, nas zanimaju samo službeni rezultati", rekao je Marinković na poslednjoj konferenciji za medije za večeras.

Konačni podaci o izlaznosti biće objavljeni na internet prezentaciji Pokrajinske izborne komisije.

Podaci se grafički prikazuju, a zapisnici sa biračkih odbora takođe će biti dostupni.

21:15Smajlović za RTS: Uspeh i opozicije i vlasti što uspevaju da izvode birače na po dve godine
 
 
Novinarka Ljiljana Smajlović rekla je u Izbornoj noći RTS-a da je, ukoliko je izlaznost ista kao na prošlogodišnjim izborima, to uspeh.

“To je uspeh opozicije koja će bolje da prođe i koja je uradila važne stvari za sebe, tu mislim i na desne, ali je i vlast uspela da ubedi ljude da su ovo važni izbori“, rekla je Smajlović.

Ističe da je činjenica da posle toliko vremena na vlasti stranke koje su do sada vodile državu uspeju da svake dve godine izvedu birače na glasanje - “pravo čudo“.

21:15Istoričar Živković za RTS: Beograd izmiče SNS-u, ali to se neće desiti večeras
 
 
Istoričar Bogdan Živković ističe da su danas najvažniji, odnosno jedini izbori koji mogu da iznenade – beogradski.

“To je jedino što može da ima trag. Ne verujem da će republički izbori biti posebno značajni. Mi svi koji živimo u Beogradu znamo da je Beograd duboko podeljen grad i ko god pobedi neće biti stabilna situacija“, rekao je Živković.

Smatra da za SNS Beograd “izmiče kontroli“, ali sumnja da će večeras izgubiti vlast u prestonici.

21:13Analitičar Rajić za RTS: Kvalitetan izborni dan, izlaznost solidna
 
 Predrag Rajić, politički analitičar i specijalni savetnik potpredsednika dosadašnje Vlade Miloša Vučevića, kaže da je danas u Srbiji bio kvalitetan izborni dan.

“Videli smo solidnu izlaznost, to je dobro za razvoj naše demokratije“, rekao je Rajić u Izbornoj noći na RTS-u.

Naveo je da za demokratiju nije dobro to što, kako tvrdi, “pojedine opozicione grupe pokušavaju da podriju poverenje u izborni proces“.

21:05Lideri koalicije "Dobro jutro Srbijo" stigli u štab
 
 
Lideri koalicije "Dobro jutro Srbijo" Boris Tadić i Saša Radulović stigli su u štab, a Ana Pejić iz pokreta "Otete bebe" još uvek nije stigla.

 
 21:04Lideri koalicije NADA još nisu stigli u štab
 
 
Lideri koalicije NADA još uvek nisu došli u izborni štab. Među prvima je stigao u košarkaš Vladimir Štimac. Predizborne ankete išle su na ruku koaliciji NADA, niko nije dovodio u pitanje da će preći cenzus.

Očekuje se da lideri koalicije NADA stignu u štab posle 21 sat.

 
21:01Đurđević Stamenkovski i Obradović u štabu "Nacionalnog okupljanja"
 
 U štabu liste "Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga" stigli su prva na listi, lider Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, kao i Boško Obradović, lider Dveri, drugi na listi.

I Dveri i Zavetnici prvi put u koaliciji nastupaju na izborima.
 
20:49U štab SPS-a stigao Dačić, Milošević uveren u bolji rezultat
 
 Članovi Socijalističke partije Srbije prate rezultate u sedištu stranke na Studentskom trgu.

U štab SPS-a stigli su lider stranke Ivica Dačić, ali i Slavica Đukić Dejanović i Branko Ružić.

Tu su i koalicioni partneri, predstavnici Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije.

Visoku poziciju na listi zauzeo je unuk nekadašnjeg lidera SPS-a Slobodana Miloševića, Marko Milošević. Kada je dolazio u štab stranke rekao je da je prilično uveren u svoje poslaničko mesto s obzirom na to da je treći na listi, ali i u bolji rezultat ove koalicije na ovim izborima.

 
 Izveštaj Nikoline Rakić


20:48Prof. Jovanović: Treba videti koliko je teških prekršaja koji mogu da dovedu do ponavljanja glasanja
 
 
Profesor Milan Jovanović komentarisao je u Izbornoj noći na RTS-u informacije o izbornim nepravilnostima. Ističe da je potrebno videti koliko od tih 450 prekršaja koje pominje lista "Srbija protiv nasilja" jesu teški prekršaji koji mogu da se završe ponavljanjem izbora.

Ističe da svakako takva atmosfera i nasilje nisu dobri za izbore.

“Imam utisak da smo mi, kakva je atmosfera bila i kako se na neki način kreirala u javnosti, danas dobro prošli izborni dan sa manjim brojem incidenata koliko su mogli da budu“, rekao je Jovanović.

Ističe da će Srbiju na međunarodnom nivou procenjivati na osnovu tih podataka – koliko je bilo ekscesa, koje vrste.

“I na taj način će oceniti kvalitet našeg izbornog procesa, da li je on manjkav, da li je u skladu sa demokratskim standardima, sa standardima slobodnih i poštenih izbora. Ovde je bilo odgovora nekih institucija na neke pojedinosti ovde u Republičkoj izbornoj komisiji, ali smo ostali uskraćeni za ove glasače u Areni“, rekao je Jovanović.

Istakao je da je neophodno podići poverenje birača u birački spisak i naveo da je bilo pokušaja da se napravi revizija biračkog spiska, ali da to nije učinjeno.

“Vi ste videli tu najavu da imamo ljude koji dolaze u Beograd, a da smo videli da nemamo povećanje u biračkom spisku, ali neko to treba malo da objasni i da spusti temperaturu u javnosti“, rekao je Jovanović.


20:47Srbija protiv nasilja: Utvrdili smo 450 nepravilnosti, u Areni fantomski glasači
 
 
Peđa Mitrović ispred liste “Srbija protiv nasilja” kaže da su zabeležili više od 450 nepravilnosti širom Srbije, uključujući i napad na jednog aktivistu ove koalicije u Kuli.

Posebno je apostrofirao ono što se dešavalo oko Beogradske arene.

"Oko Beogradske arene primećen je veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz Bosne i Hercegovine, što je probudilo sumnju da se radi o organizovanom razvozu glasača iz Republike Srpske koji danas glasaju u Beogradu. Nakon toga su predstavnici Republičke izborne komisije ispred Koalicije 'Srbija protiv nasilja' otišli na lice mesta kako bi ispitali situaciju. Obezbeđenje članovima naše Republičke izborne komisije objasnilo da se o Areni snima film, da se radi o statistima i da ne mogu da ih unutra puste, nakon čega je posle žustre rasprave obezbeđenje grubo izbacilo iz Arene", rekao je Mitrović.

"Dakle, Beogradska arena danas je bila sabirni centar fantomskih glasača. Ono što nedeljamo i mesecima upozoravamo se dešava – da se fiktivno prijavljuju lica iz susednih republika da glasaju na izborima u Beogradu i Srbiji", istakao je Mitrović.

 
Izveštaj Biljane Radulović


20:40U štab SNS-a stigli Vučić i Vučević, očekuje se obraćanje Ane Brnabić
 
 
U izborni štab liste "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čije se ime nalazi u nazivu liste, javio je reporter RTS-a.

Vučić se nekoliko puta neobavezno obratio novinarima i rekao "dobrodošli na slavlje", javlja reporter RTS-a.

U štab su stigli i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, kao i pojedini ministri u Vladi Srbije.

Iako se očekivalo obraćanje Ane Brnabić u 20.30, pretpostavlja se da je odloženo zbog konferencije RIK-a.

Izveštaj Dragane Biberović
20:37Klačar za RTS: Može se očekivati ista ili za nijansu veća izlaznost
 
 
Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar rekao je u specijalnoj emisiji na RTS-u da se može očekivati ista, ili za nijansu veća izlaznost nego na izborima 2022. godine.

Klačar je objasnio da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim.

"Mi ne možemo na osnovu uzorka iz Srbije govoriti o rezultatima za Beograd. Treba biti strpljiv i sačekati podatke iz nezavisnog uzorka koji će biti za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negde bliže 22 časa nego pre toga, imajući u vidu da su u Beogradu i velika biračka mesta", dodaje Klačar.

20:35Dušan Spasojević za RTS: Prvi put od 90-ih imamo građansku, proevropsku opoziciju u jednoj koloni
 
 
Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka je u Izbornoj noći na RTS-u rekao da je najvidljivija specifičnost ovih izbora to što se proevropski, građanski, modernistički deo opozicije konsolidovao u jednu kolonu pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

"To nije prvi put da imamo velike opozicione liste, ali prvi put posle dužeg vremena, što je karakteristično za izbore devedesetih godina", rekao je Spasojević.

Sa druge strane, dodaje, desnica se dodatno atomizovala.

"Pojavili se neki akteri koji bi možda mogli da pređu cenzus i unesu neku novu dinamiku", rekao je Spasojević i dodao da će to uticati na zanimljivost rezultata.

Stanke vlasti i njihovo biračko telo su prilično stabilni, navodi Spasojević.

Komentarisao je i to što je izlaznost na izborima na republičkom nivou bila nešto veća, a u Beogradu nešto niža nego na prošlom glasanju.

Ističe da su izbori bili neželjeni i neočekivani, te da je izlaznost na današnjem glasanju relativno očekivana.

20:29Vuletić za RTS: Treba biti zadovoljan izlaznošću, kakva god bila
 
 
Profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić rekao je u Izbornoj noći na RTS-u da je specifičnost ovih izbora međunarodni kontekst.

"Vremena u kojima živimo i koja nas tek čekaju su vrlo turbulentna i opasna, žarišta se otvaraju svuda u svetu", rekao je Vuletić.

Ističe da nije bilo potpuno jasno zašto su nam izbori potrebni, da su organizovani zato što su to pojedine stranke tražile, te da u skladu sa tim, smatra, treba biti zadovoljan izlaznošću kakva god ona bila.

"Kampanja traje 365 dana u godini. Nije bila nijedna centralna tema oko koje su se stvari vrtele. Centralna pitanja, kao što je pitanje Kosova i Metohije, su uvek pristuna", rekao je Vuletić.


20:23RIK: Prvo se prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore
 
 
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.


20:23Jovanović za RTS: Pitanja biračkog spiska i tajnosti glasanja dovode u pitanje kvalitet izbornog procesa
 
 
Profesor Fakulteta političkih nauka rekao je u Izbornoj noći na RTS-u da je većina izbora do sada bila vanredna, kao i današnji izbori, ali napominje da su ovo jedni od retkih koji su održani po identičnim pravilima kao prethodni izbori.

“Posebnost ovih izbora je da su iznenada došli, bili neželjeni, ali je od strane opozicije bačena rukavica, vlast je prihvatila“, rekao je Jovanović.

Istakao je da ove izbore karakteriše i snažna podeljenost javnog mnjenja na dve sfere koja međusobno ne komuniciraju, te da se u poslednja tri, četiri izborna ciklusa ponavlja atmosfera sporenja oko izbornih rezultata, tj. kvaliteta izbornog procesa.

Ponavljaju se, ističe, pitanja u vezi sa biračkim spiskom, medijima, tajnost glasanja.

“To kod birača dovodi u pitanje kvalitet izbornog procesa i integritet demokratije“, rekao je Jovanović.
OPŠIRNIJE
20:06Izjave državnih i stranačkih funkcionera posle glasanja
 
 
20:05Na pojedinim biračkim mestima i dalje redovi
 
 
Iako je glasanje zvanično završeno, na pojedinim biračkim mestima i dalje su redovi. 

Prema pravilu, svako ko se zatekao na biračkom mestu u trenutku zatvaranja birališta može da glasa.
Građani su svoje biračko pravo mogli da iskoriste od 7 do 20 časova. Svako ko se zatekao na biračkom mestu u trenutku zatvaranja birališta mogao je da glasa.

Učesnici parlamentarnih izbora

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA NE SME DA STANE

2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE

3. DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLjANjE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI

5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – SRPSKA KOALICIJA NADA – NOVI DSS – POKS – VOJISLAV MIHAILOVIĆ

6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!

7. SRBIJA PROTIV NASILjA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ – MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE „SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINjENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENjA – BOŠNjACI SANDžAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI

9. SDA SANDžAKA – DR SULEJMAN UGLjANIN/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU

11. NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILjNI LjUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ

12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – SAŠA RADULOVIĆ (DJB) – BORIS TADIĆ (SDS) – ANA PEJIĆ (OTETE BEBE)

13. POLITIČKA BORBA ALBANACA SE NASTAVLjA – ŠAIP KAMBERI /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ – MI – GLAS IZ NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ

15. SRBIJA NA ZAPADU – DA SE STRUKA PITA

16. RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ

17. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE

18. ALBANSKA DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – UJEDINjENA DOLINA ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: