SAD traži od Prištine da odmah odgodi uvođenje evra | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

SAD traži od Prištine da odmah odgodi uvođenje evra

Izvor: RTRS | Datum:09.02.2024.

SAD traži od Prištine da odmah odgodi plan da evro bude jedina valuta na Kosovu i Metogiji dok se ne primijene odgovarajuće procedure i prakse dobrog upravljanja, a stanovništvo ne bude dovoljno informisano o procesu, rekla je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.
 

SAD, naglasila je, izražava zabrinutost povodom plana Kosova da preko centralne banke nametne promjenu regulativa o protoku gotovine bez adektavnih priprema ili konsultacija sa loklanim stanovništvom.

- Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije mora biti minimizirano dok se tranzicija ne završi i, s tim u vezi, očekujemo saradnju od Vlade Srbije - rekla je Tomas-Grinfildova.

Ona je istakla da SAD traži od Srbije i samoproglašenog Kosova da se uzdrže od nekoordinisanih i eskalirajućih poteza i da se vrate dijalogu pod okriljem EU, koji ima podršku Vašingtona.

- Dijalog pod okriljem EU, a ne Savjet bezbjednosti UN, treba da bude kanal za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije - rekla je ona i naglasila da SAD ostaju posvećene miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu kroz misiju KFOR-a.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: