Vučić: Sjednica o Kosmetu - mala, ali značajna pobjeda Beograda (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučić: Sjednica o Kosmetu - mala, ali značajna pobjeda Beograda (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:09.02.2024.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan onim što je čuo na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je Beograd ukazao da Priština sprovodi zločin protiv čovječnosti namjerno kreirajući nepodnošljive uslove života za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ocijenio da je ovo, kako god se okrene, jedna mala, ali značajna pobjeda Srbije.
 
Vučić je istakao da su poruke Srbije bile sadržajne, jasne, odgovorne i ozbiljne, a da se, sa druge, prištinske strane, čula argumentacija koja se zasiva na ličnoj mržnji.

- Kada ne možete da odgovorite na argumente o formiranju Zajednice srpskih opština, o napadima na Srbe, o tome zašto maltretirate zaposlene u srpskim ambulantama, domovima zdravlja i opštinama, kakva je to robusna demokratija gdje je izlaznost tri odsto, onda morate da krenete sa ličnim uvredama. Dobro je što nisu imali ozbiljniju argumentaciju od toga  -rekao je Vučić u Njujorku nakon sjednice.

On je naveo da će ova sjednica tek biti analizirana, ali da misli da je na sjednici Savjeta bezbjednosti na strani Srbije bilo sedam od 15 zemalja, koje nisu priznale "kosovsku nezavisnost".

- Najoštriji protiv nas i najviše na strani Prištine su bile Velika Britanija i Švajcarska. Bio sam iznenađen veoma korektnim istupom Francuza. Izuzetni su istupi Alžira, Kine, Rusije, Ekvadora, Sijera Leonea, Mozambika. Korektni su bili i istupi Koreje i Malte, koje su priznale tzv. kosovsku nezavisnost - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je najvažnije što je Srbija činjenicama govorila o onome što se dešava na Kosovu i Metohiji.

- Naravno, ovo neće riješiti probleme na Kosovu i Metohiji, mi sutra nećemo moći da prenosimo dinare, ali naš narod treba da zna da ćemo se boriti za njih, kao što ćemo se boriti za istinu, uvijek i cijelog života  -rekao je Vučić.

Navodeći da je to možda teži, ali slobodarski srpski put, Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju, koja smije da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da čuva svoj slobodarski duh i da u lice kaže "popu pop, bobu bob", da čuva svoju zemlju i da štiti svoju budućnost.

On je istakao da je važno što su se na ovoj sjednici, koja je bila otvorena za javnost, čuli argumenti Srbije, koje mnogi bezbroj puta ne bi željeli ili nikada nisu htjeli da čuju.

 

Vučić je rekao da će Srbija biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji, da će se brinuti o njima i nikada ih neće ostaviti, niti se odreći svoje zemlje.

On je rekao da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti bježi od formiranja ZSO "kao đavo od krsta".

- Nema paralelenih struktura Srbije, zato što sve što danas finansiramo je dio predviđene ZSO. I po vašem papiru, papiru iz EU, to mora da bude finansirano od Srbije - rekao je Vučić.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: