Podgorica: Protest protiv članstva u NATO | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Podgorica: Protest protiv članstva u NATO

Izvor: Srna | Datum:24.03.2017.

Pokret "Sloboda narodu" danas će, povodom 18 godina od početka agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju, održati protestni skup u Podgorici protiv ulaska Crne Gore u Alijansu, te odati počast nevino stradalim građanima.

Podgorica (ilustracija) - Foto: Wikipedia

Predsjednik Pokreta "Sloboda narodu" Boško Vukićević podsjetio je da je tokom 78 dana intenzivnih vazduhoplovnih udara NATO-a poginulo 2.500 ljudi, od kojih 557 civila, dok je 12.500 ranjeno.

On navodi da je upotreba oružja sa osiromašenim uranijumom prouzrokovala dramatičan rast kancerogenih oboljenja kod stanovništva Crne Gore i Srbije o čemu nezavisna i stručna istraživanja tek treba da budu obavljena.

"Materijalna šteta u NATO bombardovanju SRJ je ogromna. Tadašnja vlast je procijenila da je riječ o oko 100 milijardi dolara, dok je G17 procijenila na 29,6 milijardi dolara. Nakon dolaska neke nove vlasti u Crnoj Gori, potrebna je najprije ozbiljna, komisijska rasprava o visini odštete koju NATO mora da plati pravnom sukcesoru SR Jugoslavije, kao i porodicama žrtava", navodi Vukićević.

On smatra da je u toku proces prekompozicije međunarodnih odnosa, kao i preraspodjele moći i uticaja globalnih činilaca.

"Jedan od pokazatelja je i to što američki predsjednik Donald Tramp trenutno ignoriše poniznu molbu crnogorskog režima da Crna Gora bude primljena u NATO", navodi Vukićević u saopštenju.

On ističe da se slobodni građani Crne Gore na takav razvoj međunarodne situacije ne smiju oslanjati, već moraju biti svjesni činjenice da je sprečavanje ulaska zemlje u NATO i očuvanje neutralnosti u njihovim rukama.

"Većina koja je protiv NATO saveza jedina je nesporna u Crnoj Gori i narod mora onemogućiti bilo koji nasilan ili prevarantski pokušaj vlasti da ugura zemlju u zapadnu vojnu alijansu. Protestni skup Pokreta `Sloboda narodu` predstavlja manifestaciju suverene volje naroda", navodi se u saopštenju.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: