Herceg TV na Trećem energetskom samitu u Neumu (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Herceg TV na Trećem energetskom samitu u Neumu (FOTO)

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:04.04.2017.

Treći po redu, sada već i tradicionalni Energetski samit u Bosni i Hercegovini otvoren je danas u Neumu uz prisustvo velikog broja zvaničnika kako iz države, tako i iz regiona.

"Energetika je izazovna i veoma važna za svaku državu u svijetu, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Energetika je prilika za ovu državu" izjavila je na otvaranju samita ambasadorka SAD-a u BiH Morin Kormak.

Pored Kormakove, u Neum je danas pristigla i ambasadorka Njemačke Christiane Hohmann koja je naglasila da je Energetski samit kao manifestacija važan, ne samo za BiH nego i za cijeli region.

U svom obraćanju medijima, premijer FBiH Fadil Novalić govorio je o energetskim potencijalima koje ima cijela BiH, nadajući se da ovu državu uskoro čekaju nove investicije iz oblasti energetike.

"Energetika je bitan faktor, BiH izvozi energiju, bolja varijanta je da energiju potroši domaća inustrija", kazao je Federalni premijer najavljujući energetske projekte u svom entitetu."

Novalić je naveo da kada je energetika u pitanju, entitetska granica ne postoji. Saradnja Republike Srpske i FBiH je na zavidnom novou, zaključio je Novalić.

Kao najznačajnije energetske projekte u RS, resorni ministar Petar Đokić naveo je HE "Dabar" i izgradnju "Buk Bijele", te izgradnju drugog bloka Termoelektrane "Gacko 2" uz pomoć Republike Kine koja predstavlja veliki značaj za Srpsku, izjavio je Đokić. 

"Vlada RS podržava sektor energetike i nastoji da ga uredi prema evropskim direktivama" naglasio je ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić, dodajući da je ovaj samit velika šansa da se otvoreno govori o svim pitanjima i problemima. 

Na današnjoj ceremoniji otvaranja trećeg Energetskog samita u Neumu bilo je dosta riječi o Sankcijama Bosni i Hercegovini od strane Energetske zajednice. Iako je BiH u Energetskoj zajednici punih 11 godina, iz ove zajednice kažu da je najveći problem u zakonu.

Riječi pohvale stigle su i iz EU.

Podsjećamo, Treći energetski samit u BiH organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Bojan Nosović


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: