Vučić otvara novu stranicu BiH i Srbije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučić otvara novu stranicu BiH i Srbije

Izvor: Nezavisne | Datum:07.09.2017.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, od danas će boraviti u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH.

Vučić je kao srpski premijer već nekoliko puta bio u službenoj posjeti BiH, ali ovo mu je prva posjeta kao predsjednika Srbije. Planirano je da se u Sarajevu sastane sa visokim zvaničnicima u BiH, ali i da posjeti i Istočno Sarajevo.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da očekuje da će Vučićeva posjeta proteći u dobrom ambijentu i da će zvaničnici dvije zemlje danas u Sarajevu staviti tačku na sve probleme kojih je bilo u prethodnom periodu.

"Posjeta je izuzetno značajna. Veoma dugo nismo imali posjetu predsjednika Srbije, posljednji je bio Boris Tadić, i to davno. Ovo bi trebalo da bude početak novih, a vjerujem i puno boljih odnosa. Očekujem i početak razgovora o granicima, pitanju koje stoji već 15 godina", kaže Ivanić.

Komentarišući dolazak Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u BiH, član Predsjedništva Bakir Izetbegović je rekao da se radi o jednom pragmatičnom i sposobnom političaru za kojeg je uvjeren da će pomoći da odnosi u regiji budu još bolji, a upitan da prokomentariše najavljenu deklaraciju o zaštiti Srba, Izetbegović je rekao da nema ništa protiv toga.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji će se sa Vučićem sastati u petak u prijepodnevnim satima, nakon čega je planiran i zajednički radni ručak, kazao je da ovo nije prva posjeta Vučića u mandatu ovog saziva Vijeća ministara i da je dok je obavljao dužnost premijera Srbije uspio unaprijediti određene odnose u regiji.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da će u BiH osim predsjednika Srbije doputovati i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, što ukazuje na to da će biti razgovora i o infrastrukturi.

Takođe, u posjetu dolazi i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljaljić te se očekuju razgovori i o ekonomskim pitanjima. Šarović je naglasio da je ovo prvi put nakon šest godina da u BiH dolazi predsjednik Srbije te smatra da bi ova posjeta trebalo da bude znak za otvaranje nove stranice u odnosima dviju zemalja.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: