Tačijevi poslanici odložili sednicu o specijalnom sudu za OVK | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Tačijevi poslanici odložili sednicu o specijalnom sudu za OVK

Datum:01.06.2015.

Driton Lajci kaže da je rasprava u kosovskoj skupštini odložena zbog zahteva da se dodatno razjasni izraz genocid, koji se na zahtev nekih zemalja EU nalazi u nacrtu zakona

Veterani OVK-a protestvuju protiv specijalnog suda za ratne zločine(Foto Rojters)

Na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija je odložena sednica kosovske skupštine na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za obrazovanje specijalnog suda za ratne zločine OVK-a od 1998. do 2001. godine. Do odlaganja je došlo zbog zahteva DPK-a da se jedan deo dokumentacije oko formiranja suda prevede na albanski jezik.

„Očekuje se da nacrt zakona dođe iz Brisela i on treba da se prevede i preda poslanicima. Predlažemo da se sednica odloži dok budemo skupili potrebnu dokumentaciju”, kazao je Adem Grabovci, šef poslaničke grupe DPK-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U vreme održavanja sednice, ispred skupštine su protestovali veterani OVK-a i aktivisti pokreta Samoopredeljenje, koji se protive formiranju specijalnog suda za ratne zločine. Organizatori protesta su rekli da će se ponovo okupiti u slučaju da specijalni sud opet bude na dnevnom redu parlamenta. Njihov zahtev je da poslanici ne prihvate formiranje specijalnog suda jer on, prema njihovom mišljenju, neće ništa doneti dobro Kosovu.

Savetnik ministra pravde u kosovskoj vladi Driton Lajci izjavio je da je razlog za odlaganje današnje sednice skupštine Kosova dodatno razjašnjenje reči genocid, koja, na zahtev nekih zemalja EU, stoji u nacrtu zakona.

„Kosovo ima loše iskustvo sa međunarodnim sudovima, kao što je Unmikovo i Euleksovo pravosuđe i zbog toga je zahtevalo da se razjasni kako će biti razmatrani svi slučajevi koji bi eventualno bili procesuirani. Kosovo teži ka tome da ima što manje optuženih”, rekao je Lajci za TV Klan Kosova, prenosi Tanjug.

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izrazio je žaljenje što je otkazana sednica kosovske skupštine o specijalnom sudu. „Očigledno je da naši koalicioni partneri nisu uspeli da obezbede dovoljan broj poslanika koji bi to podržali i sada se nastavlja ubeđivanje poslanika iz albanske zajednice da podrže ovaj zakon. Naši poslanici su bili u skupštini i spremni da o tome glasaju. Nažalost, do toga još nismo stigli”, rekao je Stojanović Tanjugu.

On je kazao da je potrebno još vremena albanskim političkim liderima da se usvoje amandmani i stvore preduslovi za usvajanje zakona o specijalnom sudu i potom za njegovo formiranje.

Sud je, kako je podvukao, važan ne samo za Srbe na Kosovu već i za Albance. Stojanović je izrazio žaljenje što mnogi to ne razumeju, dodajući da neće biti moguće da se stvori normalno društvo ukoliko specijalni sud ne bude kaznio one koji su počinili najstrašnije zločine. „To nam je svima potrebno za pomirenje, stvaranje preduslova za normalan život. Mi čekamo istinu, a posebno porodice ubijenih, nestalih i kidnapovanih. Te porodice imaju pravo na istinu, na pronalaženje i kažnjavanje počinilaca”, rekao je Stojanović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je povodom odlaganja sednice kosovske skupštine o specijalnom sudu rekao da ne sme biti bekstva od pravde. „Srbija čvrsto stoji iza osnivanja specijalnog suda. Nema i ne sme biti bekstva od pravde, ratni zločin ne zastareva. Oni koji su odgovorni treba da budu izvedeni pred lice pravde”, rekao je on u izjavi Tanjugu.

B. Radomirović - D. Spalović


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: