Srbija: "Uzbunjivači" od 5. juna zaštićeni institucionalno | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Srbija: "Uzbunjivači" od 5. juna zaštićeni institucionalno

Izvor: SRNA | Datum:03.06.2015.
Ministar pravde Srbije Nikola Selaković najavio je da će od petka, 5. juna, stupiti na snagu Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji će pojedincima spremnim da progovore i otkriju slučajeve zloupotrebe javnog interesa - uzbunjivačima pružiti efikasniju sudsku zaštitu i ubrzati reagovanje države i društva.

Selaković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naglasio da je Srbija usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača postala pionir u ovom dijelu Evrope i jedna je od pet evropskih država koje uopšte imaju takav zakon.

"Tim zakonom uvodi se poseban sistem posebne vrste praćenja i evidencije predmeta u vezi sa uzbunjivanjem, koji će, bez obzira na to da li su predmeti višeg, osnovnog, prekršajnog ili upravnog suda, nositi posebnu oznaku koje će omogućiti da se prati uspešnost primene Zakona", pojasnio je ministar pravde.

On je precizirao da se Zakon odnosi i na one koji su povezani sa uzbunjivačima, koji trpe štetne posljedice, zbog toga i pruža punu zaštitu onima koji prijavljuju sumnju na korupciju ili slučaj zloupotrebe javnog interesa, čime se otklanjaju nedostaci neadekvatne i nedovoljne zaštite pojedinih kategorija uzbunjivača.

Selaković je naglasio da je Savjet Evrope srpski zakon ocijenio kao jedan od najboljih postojećih.

"Zakon o zaštiti uzbunjivača predstavlja pravo savezništvo građana i države u borbi protiv korupcije i zloupotrebe javnog interesa. Država će prvi put u potpunosti moći da stane iza onoga ko trpi posledice jer brani javni intres i jer se drznuo da upre prstom i kaže - ovo je krivično delo i ja o tome neću da ćutim", istakao je Selaković.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu Gordon Dugud čestitao je Vladi Srbije na stupanju na snagu Zakona o zaštiti uzbunjivača i poručio da se nada da će taj akt pomoći Srbiji da ojača vladavinu prava i da se uspješnije izbori protiv korucpije.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: