Rusi će staviti veto ako Srbija to zatraži | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Rusi će staviti veto ako Srbija to zatraži

Izvor: Tanjug | Datum:11.06.2015.
Usvajanje nacrta rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija povodom obilježavanja dvadesete godišnjice događaja u Potočarima, moglo bi da bude blokirano u Savjetu bezbjednosti UN u slučaju da Rusi stave veto, što bi Beograd morao da od Moskve zatraži, pišu u današnjim izdanjima "Danas" i "Večernje novosti".

Kako objašnjavaju izvori "Danasa", koji su nekada bili visoki diplomatski predstavnici u UN, potrebno je da Srbija izrazi protivljenje predloženom dokumentu da bi dobila podršku Moskve.

"Rusi neće nastojati da budu veći Srbi od Srba. Preduslov za njihov veto u UN treba da bude nezadovoljstvo Srbije, dakle, oni će željeti da najprije čuju stav Srbije...", kažu izvori Danasa.

Rezolucija bi predviđala da 11. jul bude proglašen za dan sjećanja na, kako navode, stradanje više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih 1995. godine.

"Danasu" je ranije nezvanično potvrđeno i da u ovoj inicijativi, osim Velike Britanije, učestvuju Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Kako pišu "Večernje novosti", tokom narednog mjeseca između velikih sila vodiće se žestoka diplomatska bitka na temu Srebrenice, a sukob moćnih igrača ponovo će se prelamati preko Srbije i Republike Srpske.

I prema pisanju tog lista, sve su procene da bi Rusija mogla da stavi veto na nacrt rezolucije.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: