'Ivanić potvrdio da pri izradi Strategije nije konsultovao institucije Srpske' | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

'Ivanić potvrdio da pri izradi Strategije nije konsultovao institucije Srpske'

Izvor: Srna | Datum:24.03.2018.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić u saopštenju praktično potvrdio da se nije konsultovao ni sa jednom institucijom Republike Srpske prilikom izrade Strategije spoljne politike BiH za period 2018-2023.

"Ako je sve usvojeno po proceduri, kako to Ivanić tvrdi, zbog čega je provedena jednogodišnja javna rasprava u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu prije usvajanja dokumenta koji se ticao pravaca spoljne politike BiH 2003. Te godine ministar inostranih poslova u Savjetu ministara bio je upravo Mladen Ivanić. Da li je moguće da se danas ne sjeća kako je prije 15 godina Republika Srpska i te kako bila pitana i uključena u izradu dokumenta koji se ticao pravaca spoljne politike BiH", istakao je Prodanović.

On je ocijenio da je ovo je samo "jedan u nizu dokaza ignorantskog odnosa srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prema Republici Srpskoj u kojoj je, nažalost, dobio glasove".

"Pozivamo ga da javno kaže s kojim institucijama i pojedincima se konsultovao prije donošenja tako važne odluke, kad već i sam priznaje da nije sa instititucijama Republike Srpske", rekao je Prodanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je juče pismo Ivaniću u kojem je izrazio oštro protivljenje zbog načina na koji je usvojena Strategija spoljne politike BiH za period 2018-2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj.

"Izražavam svoje oštro protivljenje načinu na koji ste, mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske, praktično samostalno, usvojili jedan od najvažnijih akata koje donosi Predsjedništvo BiH, a riječ je o Strategiji spoljne politike BiH za period 2018-2023", istakao je Dodik u pismu.

Reagujući na pismo predsjednika Srpske, iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Srpske saopšteno je da je prije usvajanja Strategije, Ivanić obavio konsultacije sa institucijama, pojedincima i stručnjacima relevantnim u oblasti spoljne politike.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: