Dodik: Postoje tendencije da stranci kontrolišu predstojeće izbore | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Postoje tendencije da stranci kontrolišu predstojeće izbore

Izvor: RTRS | Datum:25.03.2018.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da postoje različite tendencije da stranci, koji su involvirani u priču o naprasnoj izmjeni Izbornog zakona BiH, kontrolišu predstojeće izbore u BiH.

- Taj zakon nije sprovodiv do izbora, a stranci bi onda rekli da nema uslova za sprovođene izbora. Ako se izbori održe, a ne sprovede izmijenjeni izborni zakon, što je nemoguće da do tada učinjeno, onda će neko od njih tužiti, a sud BiH će reći da izbori nisu legitimni - rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

On pojašnjava da stranci žele tu vrstu kontrole, što, kako kaže, SNSD vidi.

- Razgovarali smo sa nekima iz takozvanog Saveza za promjene i oni su nam rekli da se od njih traži da se po svaku cijenu izborni zakon izglasa - rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a navodi da nema vremena da se nabavi nova oprema i opremi svako glasačko mjesto za elektronsko glasanje, od čega je, kako kaže, odustala i Amerika i nema ga niko u regionu, dok se BiH naprasno u to gura kako bi se sistem izbora mogao kontrolisati.

- Nikada se nije desilo da se u izbornoj godini mijenjaju pravila. Službenici OHR-a, američke i britanske ambasade uporno obilaze poslanike koji treba da glasaju za izmjene zakona i da naprave još jednu nemoguću situaciju jer znaju da neće dobiti očekivani rezultat. SNSD ima kapacitet da ostvari najbolji istorijski rezultat - rekao je Dodik.

On je istakao da je politika SNSD-a Republika Srpska.

- Ja jesam član SNSD-a, ali moja partija je Republika Srpska. Naša namjera nije destabilizacija ili sprovođenje nasilja, nego postavljanje stvari u skladu sa Ustavom i Dejtonom - naglasio je Dodik.

On je dodao da činjenica da stranci upravljaju cijelim sistemom u BiH ne može ništa dobro proizvesti za Republiku Srpsku.

- Nisam političar koji će kod Srba praviti zabludu da BiH može da bude država u budućnosti. BiH je teritorija i ništa više, sastavljena od dva entitetea i tri naroda. Stranci hoće da ne postoje entiteti i narodi, a da postoji samo izvršna vlast na nivou BiH - rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao da se po tome razlikuje od lidera PDP-a Mladena Ivanića i drugih koji su za svoju funkciju, kako kaže, bili spremni da promijene karakter odlučivanja u BiH.

Dodik je istakao da je koalicija SNSD-DNS-SP najdugovječnija na prostoru bivše Jugoslavije, te da se nije moglo ni očekivati da dođe do nekih promjena na tom planu.

On je naveo da se ova koalicija dogovara o zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima.

- Imamo dogovor da u narednih sedmicu do dvije završimo tu priču koja za nas nije problematična. Naš ugovor će definisati podršku zajedničkim kandidatima za ove funkcije - rekao je Dodik.

On je istakao da bi SNSD, DNS i SP išle pojedinačno na parlamentarne izbore u Republici Srpskoj.

- Moguće je da napravimo zajedničku listu ili da dio koalicije bude na zajedničkoj listi. DNS će vjerovatno ići sam. SNSD to može uvijek, ali SNSD traži kapacitet da ostvari što je moguće veći rezultat za Predstavnički dom parlamenta BiH. Tamo hoćemo da dobijemo sigurnih 10 poslanika koji će biti u funkciji Republike Srpske i biti spremni da zajedničkom politikom određuju i političku dinamiku na nivou BiH - istakao je Dodik.

On je naglasio da će Srbin nakon oktobarskih izbora biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: