Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju o Srebrenici | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju o Srebrenici

Izvor: Danas | Datum:27.06.2015.

Kina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, a novi krug konsultacija o ovom prijedlogu biće nastavljen u ponedjeljak, 29. juna. 

Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju o Srebrenici

U prijedlogu teksta rezolucije Velike Britanije, koji su inicijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promjena, odnosno neke formulacije su "ublažene".

U tekstu se više ne govori o "desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja", kao i da se manje puta pominje riječ "genocid", piše Danas.

"Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Savjeta bezbjednosti UN su tek nedavno započele pregovore. Brifing Savjeta bezbjednosti o ovom pitanju zakazan je za 7. jul. U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku", rekli su za "Danas" u Misiji SAD pri UN, odgovarajući na pitanje da li je američki ambasador u UN Samanta Pauer dobila pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave o ovoj temi.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz Nju Džersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatora Džin Šahin koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na zapadnom Balkanu i pozdravlja saradnju Srbije i BiH.

Amandman, kojim je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu, prihvaćen je bez ikakvih primjedaba.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: