Republika Srpska ide na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Republika Srpska ide na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Izvor: PRAVDA | Datum:16.07.2015.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske sinoć su na posebnoj desetoj sjednici izglasali odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Usvojena odluka o raspisivanju referenduma

Poslije dvodnevne burne rasprave o ovoj odluci, koju je inicirao predsednik Srpske Milorad Dodik, sinoć je glasalo 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 31 poslanik je bio suzdržan, dok su poslanici Koalicije „Domovina“ u znak protivljenja napustili skupštinsku salu prije glasanja, javila je Fena.

Na osnovu Dodikovog prijedloga, referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građani glasi: „Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?“.

Usvojen je i amandman Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS kojim se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu. Odluka će, kako je predviđeno usvojenim amandmanom, stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Međutim, da bi skupštinska odluka stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Vijeću naroda RS, ali neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka, navodi Fena. Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je toj agenciji da će bošnjački delegati pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH i ukazao da će bošnjački klub iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporio odluku o referendumu jer, kako navodi, nanosi ogromnu štetu.

Tokom dvodnevne oštre skupštinske rasprave, opozicija u RS je isticala da ni oni nijesu zadovoljni radom državnih pravosudnih institucija, ali da su protiv manipulacije građana referendumom što, kako tvrde, i ovaj put radi Dodik i vlast u RS.

S druge strane, Dodik uverava da Dejtonski sporazum i Ustav RS daju tom entitetu pravo da organizuje i sprovodi referendum na svojoj teritoriji, odbacujući kao neargumentovane tvrdnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da RS nema pravo na ovakav potez. Dodik odluku o referendumu naziva istorijskom, a opozicija smatra da ona vlastima RS služi kao sredstvo pritiska na međunarodne predstavnike u nastavku strukturalnog dijaloga te da referenduma ipak neće biti, kao što nije održan ni 2011. godine, zaključuje Fena.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: