CIK odbacio prigovor SzP-a protiv Dodika | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

CIK odbacio prigovor SzP-a protiv Dodika

Izvor: srna | Datum:18.10.2018.

Centralna izborna komisija BiH odbacila je danas kao neosnovan prigovor Saveza za pobjedu u postupku utvrđivanja odgovornosti za kršenje izborne tišine kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

SzP je dostavio CIK-u 7. oktobra prigovor na kršenje Izbornog zakona u vezi sa Dodikovim intervjuom za "Sputnjik".

SNSD i Dodik su u izjašnjenju negirali bilo kakvu odgovornost za to što je "Sputnjik" razgovor emitovao u vrijeme izborne tišine koja, prema Izbornom zakonu BiH, počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta i okončava se po njihovom zatvaranju.

CIK je ocijenio da politički subjekt ne može uticati na to kada će mediji objaviti neku informaciju i odbio prigovor SzP-a.

Na današnjoj sjednici CIK je odbacio pet zahtjeva za ponovljeno brojanje na određenom broju biračkih mjesta, ističući da su preuranjeni i da su ih podnijeli neovlašteni subjekti.

Ukupno je do sada odbijeno tridesetak zahtjeva za ponovljeno brojanje.

CIK je prihvatio inicijativu člana Komisije Suada Arnautovića da se ova institucija javno izjasni u vezi sa velikim brojem optužbi na račun njenog rada u toku izbornog procesa.

Usvojen je zaključak da se bezbjednosnim agencijama u BiH uputi dopis u kojem će biti zatražena procjena bezbjednosti članova CIK-a s obzirom na brojne prijetnje koje su im upućene.

Član Komisije Irena Hadžiabdić istakla je da su CIK i njegovi članovi izloženi neprekidnim napadima s ciljem rušenja njihovog ugleda i najavila da će zaštitu svojih prava zatražiti sudskim putem.

Članovi CIK-a odbacili su kao netačne i paušalne navode iz analize opštih izbora koju je objavio IFMS, ističući da su svi dijelovi izbornog procesa bili transparentni za javnost.

CIK je danas usvojio zaključak o pokretanju postupka protiv 51 političke stranke u vezi sa njihovim finansijskim poslovanjem.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: