Dodik najavio prve poteze u Predsjedništvu BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik najavio prve poteze u Predsjedništvu BiH

Izvor: RTRS | Datum:06.11.2018.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, potvrdio je da će 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na prvoj sjednici novog skupštinskog saziva, prvo će biti birano skupštinsko rukovodstvo i verifikovani mandati poslanicima, nakon toga zakletvu će položiti novoizabrana predsjednica Republike Željka Cvijanović, a potom i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

 

poslije inauguracije u Banjaluci, Dodika čeka inauguracija i u Sarajevu. Ističe da se prvi put suočava s procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče. Dodik je naglasio da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju sertifikat i polože zakletvu, a potom i da se konstituiše Predsjedništvo i odredi predsjedavajući ove institucije.

- Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane, na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva - rekao je Dodik.

Dodik smatra da BiH konačno treba da funkcioniše u punom kapacitetu svoje suverenosti tako što će preuzeti odlučivanje o pitanjima iz nadležnosti zajedničkih institucija. Naglasio je da treba ukinuti mnoge stvari, poput stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te naveo da BiH treba da funkcioniše u dejtonskom kapacitetu, što Republika Srpska ne spori, ali spori ono što su uradili visoki predstavnici na štetu svih.

- Neke zapadne zemlje skidaju Kosovo sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN, ali ne i BiH, što je veoma indikativno. Nas zadržavaju u okviru poglavlja sedam Povelje UN kao region koji može da ugrozi bezbjednost u svijetu. Da li je ikome sada normalno da kaže da ovaj region može da ugrozi bezbjednost u svijetu? Nije, a po tom osnovu se nalazimo u Savjetu bezbjednosti - rekao je on.

Kada je riječ o konkretnim potezima koje će povući kao novi član Predsjedništva, Dodik kaže da će prvo predložiti da BiH potpuno ovlada monetarnom politikom, koju sada kontrolišu stranci, čime bi, kaže, bilo kreirano novih milijardu maraka. Kada je riječ o Republici Srpskoj, smatra da bi korisna mjera bila smanjenje poreza i doprinosa na plate, čime bi se omogućilo njihovo povećanje.

- Na koji način ćemo taj prihod koji gubimo nadomjestiti, da li eventualnim povećanjem PDV-a na 19 odsto, što bi opet bila najmanja stopa u regionu, ili na neki drugi način, o tome sam spreman da razgovaram - naveo je on.

Dodik je poručio i da želi da DNS ostane dio vladajuće koalicije, ali da u koalicionom kapacitetu sigurno neće biti onaj broj poslanika koji ima ta stranka, "već onaj koji će zajedno verifikovati", jer su neki radili protiv koalicije u izbornom periodu.

Jučerašnja smjena direktora Nove banke, Milana Radovića, nema veze s najavljenim obračunom s "mangupima", kaže Dodik i dodaje da će sutra biti smijenjen i jedan član SNSD-a.

- Nije ovo nikakav progon i osvetnička priča. Radi se o tome da smo zajedno u ovom poslu i da ima onih koji žele da budemo zajedno. Želimo da raščistimo situaciju. Želimo ljude koji žele da rade u javnom interesu i da očistimo političku sferu od bilo kakvih spekulativnih i drugih primjesa - istakao je on.

Dodik je pozvao međunarone i lokalne faktore, među kojima i predstavnike Bošnjaka, da predlože predstavnike u komisiju koja bi napravila istinit, na činjenicama zasnovan izvještaj o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Dodik je rekao da Republika Srpska ne bježi od istine, naprotiv, želi istinu, ali da je protiv spekulacija.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: