Višković završio konsultacije: Nova vlada biće zasnovana na radu, redu i odgovornosti | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Višković završio konsultacije: Nova vlada biće zasnovana na radu, redu i odgovornosti

Izvor: RTRS | Datum:27.11.2018.

Nova vlada biće zasnovana na radu, redu i odgovornosti, poručio je mandatar Radovan Višković, nakon što je danas okončao konsultacije i razgovore s predstavnicima političkih partija, organizacija i udruženja od republičkog značaja. Sastav Vlade i raspodjela resora biće poznati početkom decembra. Mandatar je ponovio da će osnovni kriterijum prilikom imenovanja ministara biti stručnost i da neće biti nezamjenjivih.

U razgovorima u prethodna četiri dana čulo se dosta zanimljivih prijedloga i svi će ozbiljno biti uzeti u razmatranje, poručio je Višković. Vlada će, kaže, zadržati visok stepen socijalne osjetljivosti i velika pažnja biće usmjerena na najranjivije kategorije stanovništva. Budžet za narednu godinu trebalo bi da bude usvojen do nove godine, a prioritet će biti jačanje realnog sektora.

Današnje konsultacije Višković je počeo s delegacijom Saveza opština i gradova. Delegaciju Saveza predvodio je predsjednik ove organizacije Ljubiša Ćosić, a prisustvovali su i gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković.

Oni su poručili da Vladu i u narednom periodu vide kao glavnog partnera u kreiranju novih zakonskih rješenja i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u lokalnim zajednicama.

Na sastanku je razgovarano o procesu formiranja izvršne vlasti i izraženo je uvjerenje da će nova Vlada biti konstituisana u predviđenom roku. Ocijenjeno je da je komunikacija između lokalnih i republičkih vlasti u prethodnom periodu bila dobra, te da će se nastaviti sa aktivnostima na dodatnom unapređenju partnerskog odnosa koji je od presudnog značaja za razvoj i unapređenje uslova života svih građana u Srpskoj.

"Razgovarali smo i o javnim preduzećima na prostoru naših lokalnih zajednica koja su danas u problemima poput stečaja, a građani očekuju određene odgovore i rješenja da ona budu transformisana i da profunkcionišu", naveo je Ćosić.

On je istakao da Vlada Srpske ima dovoljno institucija kao što su Investiciono-razvojna banka, Garantni fond, Zavod za zapošljavanje i resorna ministarstva koja mogu pomoći lokalnim firmama iz realnog sektora da zaposle više ljudi, povećaju proizvodnju i izvoz.

Predstavnici republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača, nezadovoljni saradnjom s institucijama BiH kada je riječ o zaštiti domaće proizvodnje, od nove vlade očekuju mjere u cilju dodatne zaštite domaće proizvodnje. Zadovoljni su povećanjem agrarnog budžeta, kao i redovnošću isplate podsticaja, a o budžetu za narednu godinu danas nisu razgovarali.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je potrebno  pospješiti konkurentnost ptoizvodnje adekvatnim subvencijama.

Marinković je izrazio zadovoljstvo zbog buduće koordinacije i saradnje vlasti na nivou Srpske i BiH, navodeći da je upravo u tome prilika za zaštitu domaće proizvodnje i podizanje njene konkurentnosti.

"U tome vidimo istinsku šansu da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Marinković novinarima nakon razgovora sa mandatarom Radovanom Viškovićem u okviru konsultacija o formiranju nove vlade Srpske.

Na razgovorima su bili i predstavnici Unije studenata, Omladinskog savjeta i Saveza nacionalnih manjina, koji su poručili da očekuju nastavak dobre saradnje s Vladom.

Iako su konsultacije zvanično okončane, Višković će sutra razgovarati i s predstavnima udruženja izbjeglih i raseljenih lica, a tema će biti transformacija Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u vladin Sekretarijat.

Višković je ponovio da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva biti razdvojeno na dva ministartsva – privrede i preduzetništva i energetike i rudarstva, a organizacione promjene pretprjeće još nekoliko ministarstva.

Tako bi oblast viskog obrazovanja ubuduće trebalo da bude u nadležnosti Ministarstva nauke i tehnologije, a prekompozicija biće i u Ministarstvu ekonomskih odnosa i regionalne saradnje.

Biće i kadrovskih promjena, a plan je da se posebno ojača buduće Ministarstvo privrede, koje bi trebalo da bude nosilac razvoja Srpske u narednom periodu, zaključio je Višković.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: