Kojim partijama će pripasti fotelje u javnim preduzećima? | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Kojim partijama će pripasti fotelje u javnim preduzećima?

Izvor: ATV | Datum:19.12.2018.

Socijalisti bi rado ostali u “Šumama Srpske”. DNS-ovci su uvjereni da će zadržati “Željeznice”. Ipak, s obzirom na to da su se vladajućoj koaliciji pridružile nove stranke, dogovoreni odnos 60:25:15 kada je u pitanju raspodjela funkcija u javnim preduzećima, uskoro bi mogao da se mijenja.

U stranci Petra Đokića ne kriju da su im važne “Šume” Republike Srpske, na čijem čelu je do skoro bio Risto Marić, koji je smijenjen prije mjesec dana. Đokić kaže da su Socijalisti izgradili to preduzeće i da bi bilo pravedno da u njemu i ostanu. 

Što se tiče raspodjele, vjeruje da bi takođe bilo pravedno da procenti ostanu isti.

“Nema potrebe mijenjati ništa. Mi smo procente učešća svih stranaka, dakle i ovih koje kao nove ulaze u sastav naše koalicije, dogovorili. Tako da će to sada samo biti faza nekog uklapanja svih onih koji do sad nisu bili sa onim što su kapaciteti koji su raspoloživi”, kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije RS.

Pošto su se, pored SNSD-a, Socijalista, DNS-a, i Ujedinjene Srpske, vladajućoj koaliciji ozbiljno približili i DEMOS Nedeljka Čubrilovića, NDP i grupa okupljena oko Obrena Petrovića, sasvim je logično da raspodjela direkorskih fotelja u “Putevima”, “Autoputevima”, “Željeznicama”, “Aerodromu” i drugim javnim preduzećima ne može ostati ista. 

Uveliko se spekuliše da “Putevi” izmiču DNS-u i da je pozicija aktuelnog v.d. Nenada Nešića upitna. Nezvanično, NDP se pominje kao glavni favorit za poziciju u tom javnom preduzeću, ili u banjalučkoj “Elektrokrajini”, gdje je SNSD-ov kadar. Buduća stranka Nedeljka Čubrilovića takođe očekuje poziciju, ali ne otkrivaju u kom javnom preduzeću.

“Nije bilo govora. Mi očekujemo da bude mjesta i za DEMOS”, rekao je Čubrilović.

Nezvanično, i u stranci Marka Pavića vjeruju da će zadržati dosadašnje funkcije, ali očekuju da bi trećina onog što imaju moglo da ode Nedeljku Čubriloviću. Kako ATV saznaje, za sada je najizvjesnije da će njihov kadar ostati u “Autoputevima”. 

“Željeznice” Republike Srpske imaju vršioca dužnosti direktora, tako da ne bi bilo iznenađenje da i u tom javnom preduzeću dođe do rokade. Spekuliše se da bi dobojska grupa bivših SDS-ovaca na čelu sa Obrenom Petrovićem, mogla da ima šanse da ih preuzme. Ujedinjena Srpska još ne otkriva karte. Ne bi imali ništa protiv direktorske pozicije, ali kažu, o tome još pretjerano ne razmišljaju.

“Koalicioni odnosi su rezultat složene skupštinske većine. Naša očekivanja su da ne radimo partijsku podjelu plijena, i da nam to ne bude motiv, nego da nam motiv odgovornost i bolji rad institucija”, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Kako saznaje ATV, podjela funkcija u javnim preduzećima još je u ranoj fazi. Izbor novog rukovodstva, barem kada su u pitanju “jača” javna preduzeća, mogao bi da bude poznat krajem ove godine, ili nakon novogodišnjih praznika. SNSD bi trebalo da zadrži minimalno 60 odsto pozicija koje je imao do sada. S druge strane, na osnovu izbornog rezultata, mogli bi da traže i više.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: