Prioriteti - jačanje institucija i vraćanje nadležnosti Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Prioriteti - jačanje institucija i vraćanje nadležnosti Srpskoj

Izvor: rtrs | Datum:30.12.2018.

Prioritet u radu predsjednice Republike Srpske biće jačanje institucija, jer su, izjavila je u intervjuu za Srnu, one te koje čuvaju Republiku, garantuju njen uspjeh i trajanje. Željka Cvijanović istakla je i da će najavljena promjena Ustava biti provedena, ali i da veliki posao slijedi na planu vraćanja oduzetih nadležnosti.

Republika Srpska politički je stabilna, vlast je formirana i institucije su uspostavljene u rekordnom vremenu, a najvažniji dokumenti, poput budžeta i programa ekonomskih regormi, su usvojeni izjavila je predsjednica Republike Željka Cvijanović. Suštinu svog rada vidi u očuvanju institucija, što će joj, smatra, biti lakše jer i ona i premijer i srpski član Predsjedništva BiH dolaze iz iste političke opcije.

- Naravno, da će biti mnogo lakše s obzirom na to, da smo mi jedan veliki tim i da ćemo sve naše snage koncentrisati na očuvanje i jačanje Republike Srpske, sređivanje stvari unutar Republike, kao i na ekonomski, socijalni i svaki drugi boljitak naših građana. Naravno, da ću ja biti pošteđena onih izazova i problema koje su pratile Milorada Dodika dok je obavljao funkciju predsjednika Republike, jer je on imao problem da usaglasi određene stvari i nije uvijek imao adresu na koju bi se mogao obratiti, što sad više neće biti problem. - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade u njoj će kaže, imati značajno uporište. Zajednička borba im, istieč, slijedi na ekonomsko-finansijskom planu. Sredstava, kaže, ima dovoljno pa mandat nove Vlade može normalno početi. Najveći izazov kabinetu Radovana Viškovića, smatra, biće problemi ekonomske prirode, ali i stvaranje uslova za zapošljavanje i zaustavljanje odlaska mladih.

- To jesu najveći izazovi koji su finansijske prirode, ali postoje dobre polazne osnove za Vladu koja će prioritetno biti usmjerena da rješava ta pitanja. Premijer Radovan Višković je u svom ekspozeu postavio visoke ciljeve, što me raduje jer to pokazuje da Republika treba da se kreće naprijed. Ono što smo postigli do sada, treba da bude solidna osnova da idemo dalje - navela je predsjednica Republike.

Ustavna pozicija Republike Srpske mora biti očuvana, naglasila je Cvijanovićeva. Promjene Ustava koje slijede, ističe, biće u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. Novi najviši zakonodavni akt Srpske sadržaće sve njene nadležnosti, ali i one koje su joj, kako kaže, oduzete samovoljom visokih predstavnika.

- Promjenu Ustava smo najavili i mora je biti. Ona mora da se desi iz više razloga zato što je, kao prvo, Ustav potrebno modernizovati. Prije nekoliko godina bio je pripremljen jedan set amandmana koji je bio zaustavljen na nivou Vijeća naroda, kada je to pitanje zaustavi Klub Bošnjaka. Teško je razumjeti zašto su to uradili, ali u suštini mi Ustav moramo modernizovati i zbog potrebe ukidanja smrtne kazne, kao i još nekih pitanja koja su samo na oko tehničke prirode, do nekih suštinskih stvari - kaže Željka Cvijanović.

Veliki posao, kako ističe, slijedi i kada je riječ o vraćanju oduzetih nadležnosti. Cvijanovićeva je uvjerena da to može da se desi. Deveti januar Republika Srpska dočekuje politički i ekonomski stabilna, naglasila je predsjednica Republike. Obilježavanje će, kaže, biti dostojanstveno i svečano. Dobre poruke će, kako navodi, biti orijentir za buduće kretanje.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: