Jedinstveni u odbrani imena i statusa Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Jedinstveni u odbrani imena i statusa Srpske

Izvor: glas srpske | Datum:25.01.2019.

Ime Republike Srpske je jasno upisano u Ustavu BiH, kao i u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a Narodna skupština Republike Srpske će, ukoliko SDA dostavi Ustavnom sudu BiH inicijativu da bude preispitan njen naziv, te ako sudije prihvate da to razmatraju, donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske.

Poručeno je to u četvrtak poslije sastanka koji je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao sa predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske, na kojem je pokazano jedinstvo te poručeno da je odbrana Srpske iznad svih unutrašnjih političkih odnosa.

Predstavnici Srpske potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su upozorili da najavljena inicijativa SDA koju predvodi Bakir Izetbegović u kojoj će, kako je najavljeno, zatražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske, u potpunosti antiustavno i antidejtonsko djelovanje, koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjetili su da je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrdio ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno i u Ustavu BiH gdje je navedeno da se BiH sastoji od dva entiteta - FBiH i Republike Srpske koja je potpisnik svih 11 aneksa Dejtona, bez kojih ne bi bilo današnje BiH.

Srpski predstavnici su upozorili da je Republika Srpska ustavna kategorija i da, iako pravila Ustavnog suda ne dopuštaju takvu apelaciju, treba biti oprezan zbog ranijih odluka tog suda koji je prilikom njihovog donošenja pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom, već politikom te je izraženo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH.

- Ako apelacija bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, smatraćemo to flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zatražićemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Sve aktivnosti Republike Srpske i njenih predstavnika u BiH će, kako je navedeno u izjavi te ponovljeno na konferenciji za medije, zavisiti isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske.

- Pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH - zaključeno je u izjavi.

Dodik je kazao da je zadovoljan što su se svi odazvali.

- Ovo je bila prilika da proširimo naše moguće oblike saradnje na različitim nivoima i nastavićemo da održavamo u kontinuitetu sastanke u zavisnosti od pitanja. Nikakvo davanje roka Republici Srpskoj ne dolazi u obzir i svi ćemo raditi na tome da zaštitimo Srpsku, njeno ime i status i ne želimo da dozvolimo da se skrnavi naša lična karta i ime i prezime - rekao je Dodik i dodao da je siguran da je jedinstveno djelovanje svih političkih faktora Republike Srpske, bez obzira na to da li su vlast ili opozicija, najbolji odgovor na bilo kakav napad na Srpsku.

Dodik je kazao da je vidljiva nervoza kod SDA i da ovim želi da prikrije probleme u FBiH, među kojima je i nemogućnost formiranja vlasti.

Prvi čovjek SDS-a Vukota Govedarica je naglasio da su u svakom momentu spremni da razgovaraju i rade u interesu Srpske, bez obzira na političke razlike.

- Ugrožena je ustavna pozicija BiH, Dejtonski sporazum, Ustav Republike Srpske i spremni smo da ga branimo. Svi naši koraci zavisiće od koraka Izetbegovića i družine koja je spremna da ruši Dejtonski sporazum, ali u tome neće uspjeti - kazao je Govedarica.

Lider PDP-a Branislav Borenović je istakao da je SDA pokazala da je ne interesuje rješavanje problema građana, već međunacionalne tenzije.

- Široka je podrška našim stavovima da stranka koja podriva ustavno uređenje i radi protiv Srpske ne treba da ima ni potpredsjednika Narodne skupštine. SDA je izazvala politički haos i snosi odgovornost za sve posljedice - rekao je Borenović.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je naglasio da je važna usaglašenost stava svih u Republici Srpskoj.

- Pokazali su da su spremni da izazovu najveći haos, potkopaju mir, odnose i stabilnost. Tražimo oštru reakcijdž OHR-a - rekao je Đokić i dodao da je na sceni krajnje neodgovorna politika i potezi SDA.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je naglasio da je poslata poruka iz Srpske da se nećemo sukobljavati dok drugi pokušavaju da nas ruše.

Lider NDP-a Dragan Čavić je kazao da su međunarodno pravo i pravda na strani Srpske, ali podsjetio na sastav Ustavnog suda BiH i preglasavanje iz ranijih godina. Zamjenica predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović rekla je da će inicijativa dovesti u pitanje opstanak BiH.

NATO
Milorad Dodik je naglasio da je politika Srpske jasna i kada je riječ o nastojanjima BiH da postane članica NATO-a, dodavši da će Republika Srpska slijediti stav Srbije. Podsjetio je da je NATO bombardovao srpski narod.

- Ulazak u NATO bi značio politički kraj Republike Srpske. Naša politika je jasna i sada je i dodatno ojačana - kazao je Dodik.

Formiranje vlasti
Inicijativa SDA dodatno je zakomplikovala formiranje vlasti na nivou BiH. Milorad Dodik je naglasio da neće biti nastavljeni razgovori o formiranju vlasti dok god je inicijativa aktuelna.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: