Brisel mijenja politiku prema Srbima | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Brisel mijenja politiku prema Srbima

Izvor: glas srpske | Datum:06.02.2019.

Eventualna pobjeda “antidavosovskih snaga” na novim izborima za Evropski parlament, planiranim za maj ove godine, promijeniće dosadašnju politiku Evropske unije prema zemljama zapadnog Balkana, a pogotovo prema Srbima iz BiH i Srbije.

Smatra ovo politički analitičar Srđa Trifković, ističući kako bi se radilo o zakašnjeloj reafirmaciji demokratije i rušenju projekta koji već godinama sprovode otuđene briselske elite.

- Pobjeda “antidavosovskih snaga” predstavljala bi za Srbe odličnu vijest, jer oni od ove postojeće briselske nomenklature nisu dobili ništa, a ni dobrog iskusili. Ubijeđen sam da bi se drastično promijenila politika prema Srbiji i Republici Srpskoj - kaže za “Glas Srpske” Trifković.

Prema njegovim riječima, već godinama postoji artikulisano jezgro otpora dosadašnjoj nedemokratskoj i autoritarnoj politici zvaničnog Brisela, a koje se ujedinilo kada je u pitanju migrantska kriza. Ovo jezgro, ističe on, čini koaliciona vlada u Italiji i njen najautentičniji predstavnik Mateo Salvini, Viktor Orban iz Mađarske, ali i Jaroslav Kačinjski iz Poljske.

- Naravno, tu je i Marin le Pen koja je na predsjedničkim izborima u Francuskoj dobila 36 odsto glasova, demokrate iz Švedske, ali i Alternativa za Njemačku koja je na posljednjim izborima prvi put ušla u Bendestag. Ne treba zaboraviti ni austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea. On je već poznat kao dobar prijatelj Srba i kao neko ko se otvoreno protivi bilo kakvoj unitarizaciji BiH, a što je bio jedan od ciljeva dosadašnjeg političkog briselskog establišmenta - naglasio je Trifković dodajući kako ove političke snage više ne dozvoljavaju da im, po soroševskoj matrici, otuđeni politički i ekonomski centri moći kroje kapu u nedogled i uništavaju autentičnost nacija i suverenost država.

Komentarišući izjavu Vofganga Petriča da ovakav rasplet situacije ne bi bio dobar za dalji opstanak Evropske unije, ali ni za sam Balkan, Trifković kaže kako ga ne čudi ovakav stav bivšeg visokog predstavnika u BiH.

- On nikada nije volio Srbe. Na svu sreću, on se više ni ­za ­šta ne pita. A nadam se da će tako i ostati - zaključio je Trifković.

Zabrinuti Petrič
Prema mišljenju bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča, nakon izbora za Evropski parlament moglo bi se prvi put desiti da budu izabrani evropski komesari koje će predložiti, kako ih je nazvao - “nacionalisti, populisti i krajnja desnica”.

- Oni neće biti najjači, ali će biti uticajni. Dakle, neprijatelje evropskih integracija iznutra ćemo gledati na djelu. Takva komisija biće za slabiju, a ne za jaču EU. Ovo nije dobro ni za Balkan, jer to znači jaču poziciju Srba. To je sasvim jasno. I tu nastupa Milorad Dodik. On vidi da je ovo prilika za njega da se etablira - istakao je Petrič za federalne medije.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: