Vladajuće stranke iz Srpske poručile - SDA uslovljavanjem blokira institucije i samu BiH! | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vladajuće stranke iz Srpske poručile - SDA uslovljavanjem blokira institucije i samu BiH!

Izvor: rtrs | Datum:04.03.2019.

Vlast u zajedničkim institucijama sastavlja se od izbornih pobjednika u Srpskoj i Federaciji - postojanje većine u bh. parlamentu za imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara treba da bude jedini uslov za uspostavljanje te institucije.

Izjavio je to SNSD-ov Staša Košarac komentarišući stav bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića da je i dalje uslov za imenovanje kandidata SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara usvajanje i dostavljanje Programa za NATO. Takav ucjenjivački stav znači blokiranje institucije i nefunkcionisanje BiH, poručuju iz DNS-a.

Politika Republike Srpske je politika vojne neutralnosti, što je potvrđeno i Rezolucijom Narodne skupštine, ističe Staša Košarac. Takav stav, kaže, mora da se poštuje i ne može biti predmet uslovljavanja. Ističe – Srpska neće dozvoliti da njene strateške političke ciljeve definiše neko drugi.

- Važno je da prestanu sa praksom uslovljavanja za izbor predsedavajućeg Savjeta ministara i uopšte Savjet ministara, jer po ko zna koji put želimo još jednom da naglasimo da se zajednički nivo vlasti sklapa od izbornih pobjednika. Vidi se da se krši zakon, da nema političke spremnosti kod SDA. Vidljivo je da njihovi političari često izlaze u javnost sa različitim uslovima i ucjenama, što je za nas neprihvatljivo - naglasio je Košarac.

Neprihvatljivo je i kršenje ustavnih procedura i poslovnika parlamenta BiH, koje je sad na djelu, poručuje predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Jasno je, kaže – pokušavaju da ponište volju srpskog naroda. 

- Gospoda Džaferović, Izetbegović i Komšić drže institucije BiH kao taoce u namjeri da diskriminišu Republiku Srpsku. Veoma je opasno i podmuklo uvlačenje NATO u ovu priču, jer se NATO od strane pomenute gospode koristi kao alibi da bi se Republika Srpska diskriminisala i onemogućila da postavi legitimne predstavnike na nivou BiH - istakao je Stevadnić.

A sve to pokazuje da BiH, zapravo, ne funkcioniše, kaže lider DNS-a Marko Pavić. Ističe da ucjenjivački stav Šefika Džaferovića u formiranju Saveta ministara znači blokiranje bh. institucije.

- Zaista, ovo što radi Džaferović nema smisla, da ucjenjuje nečim što treba da bude dio budućih odluka o formiranju Saveta ministara. To znači blokiranje institucija BiH, nefunkcionisanje BiH i neka oni koji nameću to zamisle se šta rade BiH. Republika Srpska ima svoj put, svoje organe i mi ćemo funkcionisati - dodao je Pavić.

Članstvom u NATO nije uslovljen evropski put, čijim će zvaničnicima predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sutra u Briselu uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika. Republika Srpska uvijek je prednjačila u tom smislu, za razliku od nivoa BiH, gdje ima onih kojima je preče opstruisanje vlasti od evropskih integracija, zaključio je Stevandić.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: