Dodik: Srpska će od BiH zatražiti promjenu određenih akata | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Srpska će od BiH zatražiti promjenu određenih akata

Izvor: Srna | Datum:06.03.2019.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska pokrenuti inicijativu prema zajedničkim organima vlasti u BiH da se promijene određeni akti koji su drugačije govorili u vezi sa njenim zahtjevom o vojnoj neutralnosti.

Dodik je nakon današnjeg sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem istakao da je zvanična politika Republike Srpske vojna neutralnost, a da u Fedeaciji BiH misle da BiH treba da se kreće prema NATO-u.

- To je pitanje može da ostane u debatama. Ono ne može da dobije saglasnost u vidu odluke iz niza razloga, ali je veoma realno i racionalno za shvatiti da ono neće nestati zato što mi iz Republike Srpske smatramo da treba biti drugačije - naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da će to pitanje ostaviti za razgovore između partnera, odnosno onih koji će činiti Savjet ministara, te pozvao da se završi prvo sa formiranjem novog saziva Savjeta ministara, a da se onda razgovara o drugim temama.

On je naveo da bi predsjedavajući Savjeta ministara trebalo da bude Srbin i da je važno da se do kraja marta formira Savjet ministara zbog slanja poruke evropskim institucijama o tome šta je prioritet u BiH, dodajući da postoji konsenzus u vezi sa putem ka EU i mehanizmu koordinacije.

Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da uslovljavanja formiranja Savjeta ministara usvajanjem Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ nije racionalno, ali da to pitanje neće nestati samo zato što Republika Srpska smatra da treba biti drukčije.

Prema Dodikovim riječima, postoji nekoliko principa na kojima se može zasnivati djelovanje Savjeta ministara - ustavnost, zakonitost, socijalnoekonomske reforme, evropska agenda, poštivanje onoga što je dogovoreno u BiH u vezi izgradnje auto-puteva i da niko nikome ne pravi problem.

On je izrazio uvjerenje da je moguć dogovor oko raspodjele resora u Savjetu ministara, da to ne bi trebalo da bude problem, kada usvoje ove principe.

- Ono što se sigurno neće desiti je da se imenuje /Zoran/ Tegletija i da se bukvalno njegova kandidatura mrcvari kroz javnost, a da se to ne desi na kraju. Mora da postoji čitav dogovor - rekao je Dodik i dodao da u tom pogledu neće biti moguće nikakve igre.

Dodik je rekao da SNSD razumije poziciju Izetbegovića da ojača reprezentativnost bošnjačkog tima i da su te procese završili i Hrvati i Srbi, te dodao da lider SDA ima kapacitet da donosi odluke u vezi formiranja vlasti i bez ostalih.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH danas zatražilo od Savjeta ministara u tehničkom mandatu da dostavi sporazum u vezi rominga i da ga Predsjedništvo u skladu sa ustavnim ovlaštenjima podrži.

Dodik je naveo da će BiH 5. oktobra potpisati regionalni sporazum o romingu koji će omogućiti 80 odsto jeftiniji roming sa svim zemljama u regionu, a od 1. januara 2021. godine očekuje da se roming smanji prema zemljama članicama EU za 80 odsto.

Na pitanje da li je bilo riječi o inicijativi SDA o promjeni naziva Republike Srpske, Dodik je rekao da se ostalo na istim pozicijama i da prati situaciju, a da će reagovati ukoliko bude promijenjeno nešto osim razmjene javnih stavova.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: