Vlada Srpske usvojila uredbu o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vlada Srpske usvojila uredbu o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca

Izvor: srna | Datum:14.03.2019.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas prijedlog uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Od 1999. godine do danas zbrinuto je preko osam hiljada lica. U Banjaluci i drugim opštinama i gradovima ima lica iz ove kategorije koji su nezbrinuti, ali riječ je o sporadičnim slučajevima - rekao je ministar rada i boračko-invalidsko zaštite Republike Srpske Duško Milunović, na konferenciji za novinare.

On je najavio da će biti raspisan poziv, kako bi se formirale liste sa tačnim brojem nezbrinutih lica koji bi popunjavali stambene jedinice koje su na raspolaganju resornom ministarstvu.

- Ministarstvo smatra da je u narednim periodu potrebno oko 400 stambenih jedinica i 19 miliona KM za te potrebe. Postoji oko 700 nezbrinutih lica, ali tačan broj biće poznat nakon sporvedenog poziva. Ovo je nastavak procesa stambenog zbirnjavanja nakon kojeg će biti zbirnute sve porodice iz te kategorije - naveo je Milunović.

Vlada je razmatrala i Izvještaj o akcionom planu zapošljavanja za prethodnu godinu, ali i akcioni plan za ovu godinu.

- Realizacijom programa zaključno sa 31.12.2018 godine zaposleno je 4.866 lica. Nešto više od 15 miliona KM izdvojeno je za te potrebe. Realizacija zapošljavanja 575 lica je u toku, pa bi akcioni plan nakon toga trebao biti sproveden - izjavio je Milunović.

Za ovu godinu akcionim planom predviđeno je 17 miliona maraka za zapošljavanje.

- Najznačajnije mjere aktivne politike na tržištu rata u ovoj godini bice, podrška zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca Vojske Republike Srpske - istakao je on.

Najavio je da će biti aktivan program podrške zapošljavanja mladih sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika, te dodao da je za to planirano oko milion i po maraka.

- Biće omogućen podsticaj razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina starosti. Ovo je nastavak ranijeg projekta i time će biti obezbijeđeni podsticaji za 65 mladih. Planiran je i program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika, kao i program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju ciljnih kategorija u privredi, a to su muškarci stariji preko 45 godina, žene u uralnim sredinama, žrtve nasilja i štićenici doma - naveo je on.

Milunović je dodao da su predviđeni i programi podrške zapošljavanja u privredi i podrška zapošljavanju Roma u Reoublici Srpskoj.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: