Ustavni sud BiH ponovo osporio 9. januar; SRPSKA ĆE I DALJE SLAVITI DAN REPUBLIKE | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Ustavni sud BiH ponovo osporio 9. januar; SRPSKA ĆE I DALJE SLAVITI DAN REPUBLIKE

Izvor: RTRS | Datum:30.03.2019.

Ustavni sud BiH, po drugi put od novembra 2015. godine, osporio je pravo građanima Srpske da 9. januar obilježavaju kao Dan Republike.
 

Devetočlano vijeće, među kojima i troje stranih sudija, donijelo je odluku kojom se poništava član 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske, i praktično briše 9. januar, kao praznik građana Srpske.

Uslijedila su snažna reagovanja iz Srpske i poruka da će se 9. januar i ubuduće slaviti i obilježavati kao Dan Republike, a da su sudije Ustavnog suda sebe ponovo stavile na stub srama.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović uputila je poziv, na sastanak, svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj, saznaje Srna. Sastanak bi trebalo da bude održan u utorak, 2. aprila.

Ustavni sud BiH bacio je pod noge istorijsko pravo i referendumsku volju građana Republike Srpske na 9. januar. Pozivajući se na ranije odluke, Ustavni sud uvažio je zahtjev devet bošnjačkih i hrvatskih delegata iz Vijeća naroda i neustavnom proglasio zakonsku odredbu kojom se na osnovu potvrđene volje građana Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

- Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH - navedeno je u odluci.

Predsjedavajući Ustavnog suda Zlatko Knežević poručio je putem sarajevskih medija da vlasti Srpske moraju izmijeniti Zakon o Danu Republike, ali nije rekao kako su sudije glasale.

Predsjednica Republike Srpske kaže da je za institucije Srpske obavezujući sud građana koji su ubjedljivom većinom na referendumu odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan na dan kada je formirana Republika Srpska.

Osporavanjem 9.januara Ustavni sud, u kome sjede strane sudije, još jednom je dokazao da se rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, naglasila je Cvijanovićeva.

- Nažalost, odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti ionako krhko povjerenje građana Srpske u tu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo. U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim činjenicima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja - poručila je Cvijanovićeva.

Republika Srpska i dalje će slaviti 9. januar, saglasan je predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Najavio je da će Narodna skupština naći adekvatan odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.

- Odluka Ustavnog suda obesmišljava rad ove pravosudne institucije, koja uzima sebi za pravo da ocjenjuje istorijske činjenice kao što je 9. januar. Narodna skupština, kada dobije odluku Suda i vidi na šta se ona sve odnosi, naći će adekvatan odgovor i svakao će uputiti odgovor, poštujući odluku Suda - rekao je Čubrilović.

I premijer Srpske Radovan Višković poručuje da će se obilježavati 9. januar kao Dan Republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH kojom je, kako primjećuje, zapravo nanesena šteta BiH.

- Odluka Ustavnog suda BiH nas neće spriječiti da obilježavamo 9. januar - Dan Republike. Po ko zna koji put, ovaj sud osporava naš praznik i donosi političke, a ne pravne odluke - poručio je Višković.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da narod u Srpskoj neće odustati od proslave Dana Republike, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH.

- Dan Republike Srpske, 9. januar je uspostavljen prije ratnih dejstava u BiH i to svi znamo i ne narušava ničija prava, ali opet nas vraćaju na početak. Oni moraju da znaju da narod neće odustati od Dana Republike Srpske, i dalje ćemo proslavljati 9. januar i nećemo ga prepusti nikome, naročito zaboravu - jasan je Lukač.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je za Srnu da je besmisleno ponovo komentarisati politički motivisane odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na obilježavanje Dana Repubilke Srpske.

- Srpska će nastaviti da obilježava Dan Republike 9. januara - poručio je Dodik.

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je osporeno pravo naroda da 9. januar obilježava kao Dan Republike, u suštini ruši temelje Ustava BiH, negira konstitutivnost srpskog naroda i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopšteno je iz SDS-a.

U PDP-a su smatraju da je odluka donesena pod snažnim pritiskom SDA, uvjereni su da će Republika Srpska smoći snage za razuman i mudar odgovor.

- Mislim da je ovo loša i bespotrebna odluka Ustavnog suda kojom nas uvode ponovo u jednu vrstu političkih turbulencija. Drugi put su donijelu tu odluku i mi ćemo drugi put snažno stati iza stava da se nastavi slaviti i obilježavati 9. januar kao Dan Republike i ubijeđen sam da će političke stranke naći adekvatan, legitiman i institucionalan odgovor i omogućiti da se i dalje nastavi obiželjažavanje 9. januar kao Dan Republike - ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borci koji su uz veliku žrtvu odbranili Republiku Srpsku nastalu 9. januara 1992. poručuju da nema te odluke Ustavnog ili bilo kog suda koja ih može natjerati da se promijeni odnos srpskog naroda prema tom datumu.

- Taj dan će se slaviti mnogo masovnije i veselije nego što je to bilo do sada i zbog toga hvala Ustavnom sudu BiH što nas mobiliše i zbližava u proslavi Dana Republike Srpske - rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Za razliku od zvaničnika Srpske, kojima i sam pripada kao i većinske javnosti, potpredsjednik Republike, Ramiz Salkić, odluku Ustavnog suda BiH naziva logičnom i očekivanom jer je taj sud ranije osporio 9. januar. Smatra da će to uraditi svaki put kada Vlada i NSRS pokušaju da ignorišu tu odluku.

Zanimljivo da u obrazloženju odluke, Ustavni sud ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike, pa eto prilike da opet građani na referendumu potvrde da to bude 9. januar.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: