Stevanović: Izmjenama zakona do veće odgovornosti građana | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Stevanović: Izmjenama zakona do veće odgovornosti građana

Izvor: SRNA | Datum:24.04.2019.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Srpske Spomenka Stevanović smatra da je dobro što je povučena odredba Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koja se odnosi na neovlašteno fotografisanje ili snimanje službenika državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica kada vrše svoje funkcije.

"Kada je riječ o držanju opasnih životinja bez nadzora, njihovo vođenje bez povoca izaziva strah kod ljudi, a naročito djece, i mi smo za to da predložene kazne budu povećane", rekla je Stevanovićeva tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Govoreći o neprijavljivanju prekršaja javnog reda i mira, ona je navela da su na društvenim mrežama objavljivani brojni snimci nemilih scena iz školskih dvorišta i sa sportskih terena, a građani ih nisu prijavili policiji.

"Izmjene ovog zakona trebalo bi da podignu odgovornost svih građana da javni red i mir bude uspostavljen i da društvo što bolje funkcioniše. Cilj je da građani u što većem kapacitetu ostvaruju svoja prava i slobode, a da pri tome ne ugrožavaju prava i slobode drugih", objasnila je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da povlačenje odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koja se odnosi neovlašteno fotografisanje ili snimanje službenika državnih organa ne govori da je opozicija moralna, a vlast nemoralna, kako to neko želi da prikaže.

On smatra da bi trebalo povećati kazne u vezi sa držanjem opasnih životinja, a nacrt zakona uputiti u javnu raspravu.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da vlast ima veću odgovornost s obzirom na to da najviše utiče na donošenje zakona.

On je naveo da nije dobro usvajati "bahate" zakone, te da na snazi uvijek treba da budu zakoni jednaki za sve.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić poručio je poslanicima da nedavna ubistva u Prijedoru i Laktašima ne treba zloupotrebljavati u političke svrhe.

On je, replicirajući pojedinim poslanicima koji su se u tom smislu udaljili od dnevnog reda, rekao da je ono što se desilo u Laktašima slučaj koji institucije treba da rješavaju u okviru zakona.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: