Dodik: Ovo će biti vijek ujedinjenja Srba | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Ovo će biti vijek ujedinjenja Srba

Izvor: RTRS | Datum:30.04.2019.

Moramo da motrimo i čekamo situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo bez ikakvih stradanja i nasilja.

 
Vrijeme stradanja je iza nas, dolazi vrijeme za ujedinjenje Srba, uvjeren je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bivši predsjednik Republike Srpske u intervjuu za Srpski Telegraf, otkriva zašto računa na pomoć Vladimira Putina oko pitanja spajanja Srbije i Srpske, ko je prepreka na tom putu?

Kada će se ujediniti Srbija i Srpska?

- Već smo ujedinjeni, mi smo jedan narod. Kroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi s namjerom da nas odvoje od matice, što nije tačno.

Narodi poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtjev.

Kada će to ujedinjenje biti realizovano?

- Koliko god je prošli vijek bio vijek stradanja, ovaj vijek može biti vijek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovdje iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je vještački podijeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života.

Ima li pomaka na tom putu?

- Ima. Prije desetak godina kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz Republike Srpske dolazili kod ljekara, tretirani smo kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. To sada više nije slučaj. Studenti iz Republike Srpske su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. Ljudi iz Republike Srpske su danima ispred konzulata i drugim institucijama kako bi dobili dokumenta koja ih indetifikuju sa Srbijom, da dobiju pasoš Srbije.

Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: