Vučić: Za sigurnu budućnost naše djece potrebni su nam prijatelji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vučić: Za sigurnu budućnost naše djece potrebni su nam prijatelji

Izvor: Tanjug | Datum:03.05.2019.

Važno je postati dio EU, ali je važnije, preživjeti i obezbijediti sigurnu budućnost za našu djecu, a za to su nam potrebni prijatelji, istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.


Vučić, u autorskom tekstu za "Kurir", smatra da, bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, Srbija mora da razumije da bez Njemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, neće Srbija moći da riješi ni jedan od svojih problema u budućnosti.

Poručuje da Srbija mora što prije zajedno sa Evropom, ali i drugim svjetskim silama i međusobno, počne, hladnih i čistih glava, da radi na rješavanju, a ne raspirivanju problema. - Tako  ćemo prije postati i evropska stvarnost i sadašnjost, a ne tek njen davno zaboravljeni mit - rekao je Vučić.

- Važno je postati dio EU, ali je važnije, najprije preživjeti, a zatim obezbijediti sigurnu budućnost za našu djecu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo. Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji - naglasio je predsjednik Vučić.

Podsjetivši na posjetu Pekingu, predsjednik Srbije je ukazao da je Kina vodeća sila svijeta u oblasti vještačke inteligencije, industrijske robotike, a da Evropa teško da može da smanji zaostatak u modernim tehnologijama u odnosu na azijskog džina, i smatra da je pozicioniranje Srbije kao pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja Kine od suštinskog značaja za budućnost Srbije. Istovremeno napominje da nikako ne smiju da "naprave grešku i potcijene značaj i ulogu Evrope".

Peking je Srbiji donio bolje vijesti i od onih kojima smo se nadali, konstatuje predsjednik Srbije, ali i dodaje da su zato pripreme za Berlin bile teške, a očekivanja mala.

Predsednik Srbije je ukazao da postoje prilike koje ne treba propustiti, poput sastanka u Berlinu koji je, kako je naglasio tačka sa koje se određuje da li će Srbiji sljedeće godine prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima - brzo, ili užasno sporo, u razvoju, ili u svađi i podjelama, u razumijevanju, ili zbunjenosti.

- Deo Balkana to, očigledno, nije shvatio. Zvizdić, Haradinaj, Tači, potcijenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije urađeno još od čuvenog mita u kojem je ona devojčurak koju otima i siluje Zevs - slikovito se izrazio Vučić.

Predsednik Srbije poručuje da je Evropa prerasla mit i odavno se odmakla od Balkana na kojem je mit nastao.

- Zato je i zajednički pokušaj, koji su Merkel i Makron pokrenuli, da se ova dva prostora spoje, kroz dijalog, razumijevanje i kompromis, i toliko važan - istakao je Vučić.

Naveo je da su Haradinaj, Tači i Denisa Zvizdić, umesto racija, pokazali emociju koja je usmjerena ka Srbiji kao "dežurnom krivcu".

- Naš odgovor u budućnosti mora da bude nedvosmislen. Složan i jedinstven srpski nastup u jačanju povjerenja prema komšijama, ali i snaženju sopstvene pozicije, prije svega, ekonomske, bližeg političkog i kulturnog povezivanja uz očuvanje našeg jezika i ćiriličkog pisma - poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije navodi i da je insistiranje Haradinaja i Tačija, na priznanju Kosova i odbijanje čak i pomisli da se sumanute takse ukinu, bilo na nivou ne politike, nego stadiona, na kojem "neko urlanjem pokušava da promijene rezultat na semaforu".

Naveo je i da su "najveći evropski političari doživjeli da se najmanji evropski političari, naročito oni iz Prištine, ponašaju prema njima uz prezir i sa pozicija neke zamišljene sile", ističući da Srbija u tome nije učestvovala.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: