Incko napokon priznao da problem nije u Republici Srpskoj već u FBiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Incko napokon priznao da problem nije u Republici Srpskoj već u FBiH

Izvor: ATV | Datum:09.05.2019.

Potrebno je što prije formirati Savjet ministara, da bi BiH mogla da nastavi svoj evropski put - poručio je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH u svom Izvještaju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U izvještaju koji je predstavio u Njujorku, Incko je ocijenio da je njegovo prisustvo u BiH i dalje potrebno, jer, kako kaže, misija OHR-a još nije završena.
Sedam mjeseci nakon izbora, pregovori o formiranju vlasti i dalje dominiraju u bh. politici, istakao je Incko.

"Dok su Republika Srpska i neki kantoni veoma brzo formirali vlast, nažalost i dalje nisu formirani ni Savjet ministara ni Vlada u Federaciji BiH. Bilo je razgovora na zajedničkom nivou, i djeluje kao da su oni u naprednoj fazi, kao što mi je potvrđeno u političkim strankama. Međunarodna zajednica očekuje da novi Savjet ministara bude formiran što je prije moguće, i da bude fokusiran na reforme," rekao je Incko.

Incko je pohvalio što su članovi Predsjedništva jednoglasni u podršci evropskom putu, i što je BiH u kratkom roku odgovorila na dodatna pitanja Evropske komisije. Ipak, nije propustio priliku da potkači srpskog člana Predsjedništva, Milorada Dodika. Za njega kaže - iako je predano radio sa svojom dvojicom kolega - da još govori o secesiji i činjenici da je za njega Republika Srpska, de fakto, država.

Ruski predstavnik u UN-u podsjeća da je jednakost svih naroda u BiH - koju garantuje Dejtonski sporazum - od skora pod sve većim udarom određenih struktura u Sarajevu, i da je to uzrok većine problema.

"Svi odgovorni srpski i hrvatski političari u BiH su privrženi Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ali, istovremeno, oni žele da budu sigurni da se neće zadirati u decentralizovanu strukturu BiH i ravnopravnost tri konstitutivna naroda - što sporazum garantuje," rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN.

Austrijski diplomata je pominjao i izmjene Zakona o policiji, te formiranje rezervnog sastava policije - za čime nema potrebe, jer, tvrdi Incko, BiH je potrebno manje oružja i manje policije. Najava lidera SDA, Bakira Izetbegovića, da će razmotriti apelaciju o imenu Republike Srpske je dobila svoj prostor u izvještaju. Za Incka nema dileme - Republika Srpska je ustavna kategorija, a iza tog stava stoji cijela međunarodna zajednica.

Premijer Srpske ne očekuje posebne promjene nakon najnovije prezentacije Incka Savjetu bezbjednosti. Ipak, značajno je da je OHR prepoznao u kojem dijelu BiH leži problem - smatra Višković.

"Ništa značajno, ništa spektakularno. Jedino što je prvi put i visoki predstavnik - bilo mu je teško da to prelomi, ali šta da mu radim - morao da prizna da problem BiH u ovom momentu ne stanuje u Republici Srpskoj, nego u Federaciji," kaže Radovan Višković.

U svom izvještaju koji je Vlada Republike Srpske uputila Savjetu bezbjednosti, poslata je jasna poruka - poziv na uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kao i na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. Vlasti Srpske upozoravaju da BiH nikada neće biti u potpunosti suverena "sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i prisvajao pravo da donosi zakone, ustavne amandmane i izriče kazne suprotno dejtonskom ustavnom sistemu".

 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: