Dodik: Nećemo priznati Kosovo, podržaćemo Srbiju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Nećemo priznati Kosovo, podržaćemo Srbiju

Izvor: Tanjug | Datum:09.05.2019.

Predsjedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas u Tirani da BiH neće priznati kosovsku nezavisnost, već će, kako je rekao, podržati ono što bude dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine i uradiće to kada i kako kaže Srbija.

Dodik je, nakon regionalnog samita Brdo-Brioni, novinarima rekao da u dijalogu Beograda i Prištine niko sa strane ne može da pomogne, te da dijalog treba ojačati i održavati.

Ocijenio je da rasprava nije bila idilična, već realna, a razgovaralo se, kazao je, o regionalnoj stabilnosti i očuvanju mira. Vidjelo se, dodao je, koliko ima svakovrsnih sukoba ne samo na Balkanu, već i nešto šire.

Zadovoljan je, kazao je, onim što je rečeno, posebno adekvatnim načinom na koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio Hašimu Tačiju da Prištini ni Amerika ne može da pomogne, ako nema dijaloga.

"Mi ne priznajemo Kosovo i nećemo ga priznati. Dakle, ono što bude urađeno u dijalogu mi ćemo podržamo kada i kako kaže Srbija i Beograd", rekao je Dodik.

Dodao je da je Tači pokretao svoje ranije poznate stavove o objedinjavanju tzv. Kosova i Albanije.

Rečeno mu je da, kada bismo mi to radili, da smo, na primjer, i pregovarali na temu ujedinjenja, reakcije bi bile sasvim drugačije, a u ovom slučaju su izostale, što je bilo vrlo neprijatno.

Govoreći o pitanjima koja su se odnosila na BiH, Dodik je rekao da ono što je bilo vidljivo je nesposobnost te države da formira vlast šest mjeseci nakon izbora, što je, kako je kazao, najlošija poruka koja je mogla da se pošalje.

To je, kazao je, ignorisane narodne volje.

U svakom slučaju, dosta je bilo otvorenih pitanja na relaciji BiH - Hrvatska, gdje jasno rečeno da Hrvatska podržava legitimno izabrane predsavnike hrvatskog naroda, a pokrenuto je i pitanje izgradnje Peljeskog mosta pri čemu Zagreb smatra da je njegovo suvereno pravo da upravlja tom izgadnjom, dok dio u BiH smatra suprotno.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: