Predstavljena studija o demografskom razvoju: Vrtići u RS besplatni, podrška u isplati kredita | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Predstavljena studija o demografskom razvoju: Vrtići u RS besplatni, podrška u isplati kredita

Izvor: Nezavisne | Datum:12.09.2019.

Mjere koje se odnose na demografski razvoj i populacionu politiku u RS moraju biti dio zakonskih rješenja kako bi bile striktno sprovedene, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena naučnoistraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika RS - analiza stanja i prijedlog mjera".


"U narednom periodu je u planu da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, predškolsko obrazovanje bude besplatno. Kreditna podrška bračnim parovima biće dio mjera, a to znači da će svaki novi bračni par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice, a dio od institucija RS. Dio kredita bio bi otpisan nakon rođenja prvog djeteta, a u cijelosti bi bio otpisan ako bude rođeno troje djece", istakao je Dodik.

Smatra da RS i Srbija moraju raditi zajednički na utvrđivanju mjera u oblasti demografskog razvoja i populacione politike.

"Sa Srbijom smo radili na formiranju Fonda koji je podsticao mlade preduzetnike do 35 godina, koji su mogli da dobiju 50.000 KM i nastavićemo da ovo radimo", rekao je Dodik.

Pojasnio je da je cilj pomenute studije da se na sveobuhvatan način pristupi problemu nataliteta i sistematizuju sve mjere pronatalitetne politike.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, kazala je da institucije RS imaju važne mjere i značajna izdvajanja za podršku porodici u cjelini.

"Uz mjere koje će biti sprovedene, biće i analizirane i one koje su ranije sačinjene", kazala je Cvijanovićeva, te dodala da se mjere odnose na podršku za novorođenčad, za treće i četvrto dijete, dječji dodatak, podršku nezaposlenim porodiljama, kao i na besplatne udžbenike.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, naveo je da će dio sredstava prikupljenih novim Zakonom o igrama na sreću biti preusmjeren za pronatalitetnu politiku.

"Naš Zakon o igrama na sreću donosi puno veće efekte nego što smo očekivali i dio sredstava ćemo preusmjeriti na pronatalitetnu politiku", rekao je Višković.

Istakao je da je u proteklih osam godina zaustavljen pad rađanja u RS, te da, ukoliko se ide na povećanje nataliteta, neophodno je odrediti koje su ciljne grupe.

Rekao je da su napravljeni i koraci kada su u pitanju finansijska izdvajanja za porodilje.

Naučnoistraživačku studiju je, na inicijativu predsjednice RS, izradio Ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.

Draško Marinković, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, naveo je da je u RS u 2018. godini rođeno 230 djece više u odnosu na 2017. godinu.

"Analizirajući kompletnu dokumentaciju, dostupne izvore podataka, dali smo konkretan prijedlog u pogledu migracija stanovništva i u pogledu trećeg problema, koji je izražen, osim migracija i nedovoljnog rađanja, a to je starenje stanovništva", pojasnio je Marinković.

Dodao je da je prilikom izrade ove studije obavljeno nekoliko anketnih istraživanja.Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: