Popović: Poštivanjem izvornih odredaba BiH bi bila stabilnija | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Popović: Poštivanjem izvornih odredaba BiH bi bila stabilnija

Izvor: SRNA | Datum:20.11.2019.

Pravni ekspert Vitomir Popović smatra da bi BiH bila jača i stabilnija da je poštovan izvorni Dejtonski mirovni sporazum, a to znači da bi bili stabilniji Republika Srpska i Federacija BiH /FBiH/.


"Glad za prenošenjem nadležnosti sa entiteta na nivo BiH i nastojanje da se dobije ono što se nije moglo dobiti u ratu, a to je centralizacija BiH, dovelo je ovu zemlju u poziciju da na papiru postoji kao država, a suštinski njene institucije ne rade ništa", rekao je Popović Srni povodom 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovom mišljenju, nema mogućnosti za vraćanje izvornom Dejtonu, jer ne postoji saglasnost tri naroda i dva entiteta.

"Kada bi postojala saglasnost, bilo bi moguće vraćanje izvornom Dejtonu, odnosno bila bi odbačena nametnuta rješenja visokih predstavnika kojima se željela mijenjati unutrašnja struktura BiH", istakao je Popović.

On je naveo da BiH nema koristi od institucija koje su uspostavljenje na nivou BiH, a nisu predviđene Dejtonskim sporazumom.

"Daleko smo od funkcionalne zemlje, a male su šanse da nešto bude promijenjeno. Bošnjačka elita nastoji, različitim podmetanjima i pritiscima na pojedine predstavnike međunarodne zajednice, da dođe do prenošenja i drugih nadležnosti. Vjerujem da smo bliže razlazu u BiH, nego uspostavljanju funkcionalne zemlje", ocijenio je Popović.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak. Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.



Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: