Dodik: Ustavni sud - okupacijski sud za Republiku Srpsku | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Ustavni sud - okupacijski sud za Republiku Srpsku

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:13.02.2020.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku, koji u kontinuitetu donosi loše odluke usmjerene na smanjenje i oduzimanje prava Srpske.


 Dodik je za RTS istakao da je cilj odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu BiH, otimanje imovine Republike Srpske.

- Ovdje nije riječ o tome da li je nešto ustavno ili ne, već o otimačini 94.000 hektara zemljišta u Srpskoj kojima sada treba da upravljaju institucije BiH, koje po Ustavu nemaju pravo na to. Dejtonskim sporazumom imovina nije data BiH, već entitetima. Hoće da nam nametnu i priču o privatizaciji, da uzimaju čak i šume. Srpska nema izbora, može da nestane, ili da se bori i krene putem svoje slobode i samostalnosti - rekao je on.

Dodik je podsjetio da su visoki predstavnici kršili Dejtonski sporazum u cilju centralizacije BiH, te da to isto čini Ustavni sud u kojem troje stranih sudija imaju većinu sa dva Bošnjaka.

- Njihov koncept je urušiti Republiku Srpsku, kazniti je i učiniti sve da ona ne postoji, a sve to uviti u priču o vladavini prava koja ne postoji - rekao je on.

Dodik je istakao da u Srpskoj postoji političko jedinstvo o pitanju odlaska stranih sudija, rekavši da očekuje da će Narodna skupština donijeti zaključke kojima će definisati naredne poteze.

- Ukoliko se to ne riješi, povući ćemo saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH i vratićemo Vojsku Republike Srpske. Donijećemo niz mjera da se osigura socijalni status zaposlenih u zajedničkim institucijama - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavljenim za subotu, Dodik je rekao da će Vučiću prenijeti da su Srbi napadnuti u svim zemljama u regionu. Podsjetio je na dešavanja u Crnoj Gori, te položaj Srba u Hrvatskoj.

- Od Vučića ću tražiti razumijevanje situacije - rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: