Dodik: Nije moguće da Srbi prihvate 1. mart kao praznik BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Nije moguće da Srbi prihvate 1. mart kao praznik BiH

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:01.03.2020.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je danas da međunarodna zajednica i bošnjačka politička elita moraju da shvate da nije moguće da Srbi iz političkih, istorijskih i drugih razloga prihvate 1. marta kao praznik BiH.
 

- Mi se ne smijemo olako prepustiti priči, jer su ovo teške istorijske teme i 1. mart ne može biti praznik BiH ako se želi da Republika Srpska bude u njoj - rekao je Dodik novinarima.

Napomenuo je da 1. mart ne može biti praznik svih, jer ga je proglasila samo Federacija BiH, a nikada nijedan organ BiH, koja ni nema zakon o praznicima.

- Međunarodna zajednica to nameće da bi prisustvovala, pa čak i Ustavni sud, koji nađe za shodno da kaže da 9. januar nije Dan Republike, što je teško osporiti - dodao je Dodik.

On je ocijenio da to veoma produbljuje razlike, te da "aroganciju koja dolazi od bošnjačke političke elite i međunarodne zajednice tumači kao dokaz njihovog kontinuiranog neuspjeha da nameću neke stvari".

- Moraju da shvate da za nas Srbe nije moguće prihvatiti 1. mart iz političkih, istorijskih i drugih razloga - istakao je Dodik.

On je napomenuo da obilježavanje 1. marta istorijski nije podržano od svih naroda, što pokazuje da u BiH kada jedan narod slavi drugi tuguje, jedini imaju komemoracije, a drugi slavlja.

- Sve smo o tome rekli. Za Srbe to nije praznik, jedino logično je bilo da se pokuša okupiti oko Dejtonskog sporazuma, da se 21. novembar proglasi nekim danom BiH što bi i srpska strana mogla da prihvati - rekao je Dodik.

Podsjetio je i da Bošnjaci pokušavaju da svojataju i ZAVNOBiH, a odbacuju AVNOJ, što je, kako je naveo, apsurd do apsurda.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: