Dodik: Odluka Ustavnog suda se "neće lomiti" preko Republike Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Odluka Ustavnog suda se "neće lomiti" preko Republike Srpske

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:26.12.2015.
Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republika Srpske je zakomplikovala odnose i takva odluka se "neće lomiti preko Republike Srpske", koja će učiniti sve da odbrani svoju poziciju garantovanu Ustavom, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS Smatra da će ključno pitanje u 2016. godini biti održavanje bezbjednosti, stabilnosti i mira u BiH, rekao je Dodik za "Pink BiH".

Predsjednik Dodik rekao je da će tražiti da lokalni izbori budu održani kada im je i vrijeme, tokom naredne 2016. godine. 

"Imajući u vidu složenost izbornog sistema, SNSD će tražiti da lokalni izbori budu održani u planiranom roku", dodao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Govoreći o novom zakonu o radu, Dodik je rekao da će Republika Srpska taj zakon usvojiti ovih dana, na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine, napominjući da ukoliko se želi praviti ekonomija po ugledu sa Evropom, onda se mora imati i istovjetno zakonodavstvo.

Dodik je sinoć za televiziju "Pink BH" rekao da bi volio da u idućoj godini BiH "stabilno aplicira za kandidatski status u EU, što će dati novu dinamiku na putu integracija".

"Da bi to imali, moramo riješti mehanizam koordinacije, pitanje `Sejdić-Finci`, a takođe ostvariti i napredak u ekonomskim reformama. Sada imamo mali pomak na ekonomsko-socijalnim reformama, što nije dovoljno", ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj deceniju i više ne postoji nijedan problem za povratak, da je svima data mogućnost da se vrate ukoliko žele, bez obzira kojem narodu pripadali.

Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republika Srpske je zakomplikovala odnose, napominje Dodik i poručuje da se takva odluka "neće lomiti preko Republike Srpske", koja će učiniti sve da odbrani svoju poziciju garantovanu Ustavom.

"Sada pričamo o nekom strukturalnom dijalogu, ali tu nismo ništa uradili. S obzirom na nakaradnu praksu Suda i Tužilaštva BiH, treba da se pristupi reformama i napravi sistem koji će svi poštovati", poručuje Dodik.

Dodik je naglasio da ne želi da bude dio podrške stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH koji nemaju nikakve veze sa BiH.

"Oni dobiju od OHR-a nalog šta da rade, odu na sjednicu u Ustavni sud BiH i tamo preglasaju ostale, što samo dovodi do raskola i problema u BiH", zaključio je predsjednik Srpske.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: