Srpska spremna za ukidanje vanrednog stanja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Srpska spremna za ukidanje vanrednog stanja

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:20.05.2020.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska spremna za ukidanje vanrednog stanja, a samim tim i policijskog časa.
On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije danas Savjetu ministara uputio zaključak, kojim se traži da se ukinu i mjere prilikom ulaska u Republiku Srpsku i BiH, odnosno testiranja i mjera izolacije.

"U više navrata sam to dogovarao sa predsjednikom Vlade Srbije, prvenstveno zbog problema naših učenike i studenata koji studiraju u Srbiji, a kojih je između 7.000 i 10.000", rekao je Višković novinarima u Banjaluci u pauzi skupštinskog zasjedanja.

Višković je naglasio da su nadležni u Srpskoj u protekla dva mjeseca radili na najodgovorniji način, te da je spreman da podnesem svaku vrstu odgovornosti za bilo koju grešku.

"Ja sam morao da radim, nisam imao izbora. Danas je lako biti general poslije bitke i pričati o korona virusu i svemu onome što smo prošli. Međutim, bilo je teško donositi odluke od 10. marta, kada ste imali slike da u puno jačim ekonomijama prebrojavaju stotine mrtvih, da zdravstveni sektori ne mogu da prime sve zaražene, da ljudi u hodnicima gube bitku sa korona virusom", naveo je Višković.

On je upitao kakva bi rasprava danas bila u Narodnoj skupštini da se u Republici Srpskoj dešavalo ono što je bilo u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

"Ponosan sam na ovo što smo uradili, u smislu da smo spasili zdravlje naših ljudi, da smo zaštitili zdravstveni sistem i da ni u jednom momentu nismo došli u poziciju da nam nedostaje kreveta, respitora, da zdravstvenim radnicima nedostaju zaštitna odijela, maske, viziri i slično", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kao mala zajednica sa skromnim budžetima i kapacitetima imala i više nego dovoljno kapaciteta.

"Spremni smo ušli u sve ovo, ne u smislu da smo se za to pripremali, nego da spremno radimo i izvršimo nabavke i kontrolišemo situaciju. Činjenica je da smo kontrolisali situaciju", istakao je premijer Srpske.

On je podsjetio da mjesec i po dana niko nije postavljao pitanje mobilne bolnice jer su tad svi bili uplašeni i u dilemi da li će trebati ili ne.

"Ja sam i tada rekao da će biti najsrećniji premijer ako nam nikad ne zatreba, ali smo je obezbijedili", dodao je Višković.

Na novinarsko pitanje o ugovorima sa dobljačima naručene medicinske opreme u Srpsku, Višković je napomenuo da je svaki dobavljač dostavio bankovnu garanciju da će, ukoliko dođe do bilo kakvih problema sa isporukom, Srpska vratiti svoj novac. 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: