Počinje suđenje generalu Savčiću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Počinje suđenje generalu Savčiću

Izvor: RTRS | Datum:22.06.2020.

U Sudu BiH danas će početi suđenje generalu Vojske Republike Srpske Milomiru Savčiću za, kako je navedeno u optužnici, pomaganje u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici.

Suđenje će početi čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva, dok je odbrana najavila da će uvodnu riječ iznijeti kada tužilac završi sa iznošenjem svojih dokaza.

Objavljujući plan dokaza tokom sudskog postupka, tužilac Predrag Tomić najavio je saslušanje 97 svjedoka, među kojima šest pod pseudonimom, čitanje iskaza pet preminulih svjedoka, saslušanje dva vještaka i iznošenje 272 materijalna dokaza.

Savčićev branilac je advokat Miodrag Stojanović.

Sud BiH potvrdio je 13. januara optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića koju je 31. decembra prošle godine podiglo Tužilaštvo BiH zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske.

On je rekao da ovakvu odluku smatra odmazdom zbog toga što je insistirao na utvrđivanju istine o događajima iz proteklog rata i na tome da krivci stvarno odgovaraju za ono što su učinili.

Na ročištu o izjašnjenju o krivici održanom 10. februara Savčić je rekao da nije kriv, istakavši da je optužnica Tužilaštva potpuno izmišljena.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: