Dodik: Pandemija pokazala da je BiH nepotrebna | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Pandemija pokazala da je BiH nepotrebna

Izvor: Nezavisne novine | Foto: Nezavisne novine | Datum:19.07.2020.

EOGRAD - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući situaciju u BiH, kaže da su život i stvarnost u toj zemlji svedeni na opsesiju da se sakriju i zamute problemi.

"Rijetko ćete u praksi, a verovatno i istoriji naći primer zemlje koja nema nijednu stvar kojom može da se ponosi", kaže Dodik u intervjuu za beogradski list "Politika" i dodaje da narodi u BiH imaju različitu istoriju, oprečno viđanje sadašnjosti, a dijametralne kada je riječ o budućnosti.

Podsjeća da jednu državu integrišu ljudi, a da je upravo pandemija virusom korona pokazala da je BiH potpuno nepotrebna, te da su, kako ističe, glavni faktor bile entitetske vlasti.

"To je zemlja pod moranjem. Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani, oni sanjaju neku svoju BiH", smatra Dodik.

Da je posredi istinska želja za građanskim modelom, kaže Dodik, tražile bi se druge koncepcije, ne dominacija, već jednaka prava svih što je s bošnjačkim političkim opcijama nemoguće obezbijediti.

Kada je riječ o EU i o zahtevima EU prema BiH, Dodik ističe da je ishod tih integracija unapred poznat ukoliko Evropska komisija insistira na donošenju obavezujuće odluke na nivou BiH bez dogovora entiteta.

"Ako je EK među u zahtjeve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke ako o tome nema dogovora entiteta, ishod tih evreointegracija je unapred veoma poznat", ocjenjuje on.

Govoreći o saradnji BiH sa NATO, Dodik kaže da u Republici Srpskoj ni vlast ni opoziciji ne žele dalje od Partnerstva za mir.

"Ne želimo dalje od Partnerstva za mir, gde su i Srbija i Rusija", zaključuje Dodik.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Dodik je ocijenio da pregovarači iz Beograda u dijalogu s Prištinom, s predsjednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, sigurno neće učiniti ništa na štetu kratkoročnih ili dugoročnih interesa srpkog naroda i srpske države.

"Uvjeren sam da boljeg branioca srpskih interesa na Kosovu nema od Vučića", rekao je Dodik u intervjuu za današnju Politiku.

On je ocijenio i da Srbija više nema potrebu da olako prihvati bilo šta.

"Iako neki ne žele to da prihvate, Kosovo je veoma povezano s Republikom Srpskom. Naše poimanje politike je da razumijemo dosledan stav Beograda prema poštovanju integrtiteta i suvereniteta, jer ta stvar ne može da bude parcijalna za Srbiju i BiH", rekao je Dodik.

Podsjeća da se na pregovorima o statusu Republike Srpke uvek nalazio neko od Srba koji je napadao njihovu poziciju, što ih je lomilo.

"Kada se suparnici suoče s našim stavom, oni imaju komociju da kažu - pa evo ima Srba koji i drugačije misle", navodi Dodik.

Ocijenjuje da Vučić mora da ima apsolutnu podršku koja bi ga, prema njegovim rečima, još više obavezivala, a ne da se suočava sa stalnim napadima kako želi razgraničenje, a možda, dodaje Dodik, možda baš oni koji ga napadaju priželjkuju takvo rešenje, pa prave tu vrstu atmosfere.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: