Podrška zajedničkoj kandidaturi srpskih partija u Srebrenici i Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Podrška zajedničkoj kandidaturi srpskih partija u Srebrenici i Mostaru

Izvor: SRNA | Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija | Datum:01.09.2020.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da podržava zajedništvo srpskih partija za kandidaturu u pojedinim lokalnim zajednicama, kao što je slučaj u Mostaru i Srebrenici.


- Nije prirodno da smo uvijek svi zajedno. Onda ne bi bilo vlasti i opozicije, nego bi bila jedna politička partija. Ovu raznovrsnost i pluralizam apsolutno podržavam, ali isto tako podržavam da tamo gdje imamo cilj, moramo da djelujemo zajedno, kao što smatram da moramo da djelujemo zajedno i onda kada je riječ o strateškim pitanjima za Republiku Srpsku - rekla je Cvijanović.

Ona je izjavila novinarima u Bijeljini da su zajedničke kandidature srpskih kandidata u Srebrenici i Mostaru dva izolovana pitanja, koja su važna za Republiku Srpsku.

- A i sve drugo što je vezano za budućnost, napredak, očuvanje nadležnosti Republike Srpske u okviru BiH, za mene je sasvim prirodno i politički jedino ispravno da su političke partije iz Republike Srpske okupljene oko tog cilja - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je i ranije, a i sada stava da je u nekim lokalnim sredinama potrebno da se uključe sve političke partije i imaju zajednički nastup, jer se time, zapravo, daje garancija za učešće u vlasti ili vođenje određenih procesa na onaj način kako odgovara svima.

- Što se tiče Mostara, vrlo je specifično, jer nikada gotovo nisu pitani za bilo šta povratnici, ali i oni Srbi koji su tamo ostali. U političkom smislu nedovoljno su pozicionirani da bi mogli da utiču na ono što jeste njihov stvarni život - navela je Cvijanović.

Kada je riječ o Srebrenici, ona je istakla da su Srbi već imali jedno dobro iskustvo i znaju da kada se udruže, zaista mogu pokrenuti razvoj.

- Stranci su godinama govorili da tamo treba da bude bošnjački načelnik, što je vrlo neobično. Ako imate demokratske izbore, onda je načelnik onaj koji tamo bude izabran. Kroz jedinstvo političkih partija iz Republike Srpske, možemo imati načelnika koji dolazi iz tih partija koji može da obezbijedi prosperitet - istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, ne može se porediti ono što se u Srebrenici dešavalo u mandatu kada je bio načelnik opštine iz reda srpskog naroda, s onim što je bilo nekada prije toga.

- O Srebrenici se uvijek mnogo pričalo, ali se ništa tamo nije radilo. Osim toga, ono što je bilo stvarno, u vidu donacija u periodu nakon rata i godinama iza toga, nikada nije moglo da se primijeti kao neki stvarni rezultat. Šta smo mi to mogli da vidimo u Srebrenici? Gdje su nestale te pare - upitala je Cvijanović.

Ona je istakla da je u Srebrenici Vlada Republike Srpske pravila puteve, renovirala i sanirala škole, rješavala infrastrukturne projekte, te da nije rezultat donacija koje su stizale u ovu lokalnu zajednicu.

- Nismo uvijek imali priliku to da vidimo, ali politička scena sazrijeva, kao i sve drugo, a to je vidljivo i na političkoj sceni Bijeljine, gdje smo došli do nekih formula i aranžmana zato što nam je stalo da građanima pokažemo da to može da bude i bolje, a bolje je onda kada zajedno obavljate određene poslove i napravite takve aranžmane - poručila je Cvijanović.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: