HAG: Uoči izricanja presude prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

HAG: Uoči izricanja presude prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:24.03.2016.

Nakon pet godina suđenja i gotovo dvije godine vijećanja, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju za danas je najavio izricanje prvostepene presude u predmetu koji je vodio protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a optužnica ga tereti za „genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu“ tokom rata u BiH. U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, Tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Foto: RTRSGlavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramers nedavno je izjavio da je presuda Radovanu Karadžiću najvažnija za Tribunal.

Svi resursi ove institucije su u funkciji da prihvate više od 200 akreditovanih novinara, preko 100 predstavnika akademske zajednice i istraživača te oko 50 predstavnika diplomatskog kora. Suđenje prvom predsjedniku Republike Srpske je po obimu i komplektnosti, praktično, bez presedana u Haškom tribunalu. U sudskim spisima, na 48.000 stranica stenograma nalaze se iskazi skoro 600 svjedoka i oko 11.000 dokaznih predmeta.

Ne prestaju prijetnje i prizivanja da Zapad kazni Republiku Srpsku uoči današnjeg izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću.

To dokazuje i ponašanje potpredsjednika Srpske, Ramiza Salkića, koji je, ne birajući riječi brutalno napao Republiku Srpsku za navodnu diskriminaciju Bošnjaka, optužujući vlasti za pokušaj sistematskog razbijanja BiH.

Ove prijetnje naišle su na kategoričnu osudu srpskih političara. Tvrde – govor Ramiza Salkića identičan je radikalnim istupima bošnjačkih funkcionera pred početak rata devedesetih. Predstavnici vlasti u Srpskoj poručuju – kakvu god odluku donese Haški tribunal mišljenja Federacije i Srpske uvijek će biti različita!

– Svi stavovi oko eventualne presude Radovanu Karadžiću, kakva god ona bila, jasni su svima u FBiH i Republici Srpskoj i mislim da od toga ne treba praviti faktor dodatne destabilizaicije, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić

Koliko god presuda bila teška, svi su saglasni u jednom – ona sigurno neće i ne smije imati posljedica po Republiku Srpsku!

– Ova presuda se odnosi za period rata, danas živimo u miru, 20 godina i ova presuda ne može da stvori bilo kakvu posledicu, bilo kakvu obavezu za Republiku Srpsku iti da ugrozi nju ni srpski narod, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Branislav Borenović (PDP) ističe da je najvažnije da je Republika Srpska neupitna i niko nema pravo da na bazi tih pritisaka traži bilo kakvu prekompoziciju unutar odnosa u BiH.

Presuda još nije izrečena, a SDP BiH požurio je da, kako kažu, spriječi neki budući genocid. U redovnu parlamentarnu proceduru uputili su Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Denis Bećirović (SDP BiH) kaže da je poricanje genocida ustvari posljednja faza u izvršenju jednog genocida.

Iako tvrde da ovaj zakon nije usmjeren ni protiv jedne etničke grupe u BiH, simtomatično je to što je prijedlog upućen uoči izricanja presude u Hagu.

Dragan Čavić (NDP) svako ko živi u zabludi da može iskoristiti suđenje pojedinačnoj osobi prema pravilima haškog tribunala da to prenese na isntitucionalni status Republike Srpske, pravi kobnu grešku.

U Federaciji podižu tenzije.

– Mislim da je mnogo važna presuda za mlade iz RS i Srbije jer je jako veliki broj mladih bolesnih ljudi. Oni još uvijek laž smatraju istinom, kaže Munira Subašić (Majke Srebrenice).

U Savezu logoraša Srpske ističu da za brojne zločine počinjene nad Srbima predsjednicima druga dva naroda nije ni suđeno.

– Haški tribunal pokazao se politički jednostran, jer jedino Srbima izriče visoke zatvorske kazne, dok ,,male Alije“ i „male Franje“ oslobađa krivice i oni se kući vraćaju kao nacionalni heroji, ističe Branislav Dukić predsjednik Saveza Logoraša Srpske.

U Srpskoj su saglasni – bivši predsjednik Karadžić nikada nije naredio nijedno krivično djelo koje mu na teret stavlja Tužilaštvo u Hagu, zbog čega bi trebalo da bude oslobođen. Ako je prava i pravde, kažu, a ne političkog uticaja, presuda će biti oslobađajuća.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, poručuje da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacuje sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: