Srpska će pisati Savjetu bezbjednosti i članicama EU | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Srpska će pisati Savjetu bezbjednosti i članicama EU

Izvor: SRNA | Datum:06.06.2021.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio da će Republika Srpske uputiti pismo svim članicama Savjeta bezbjednosti UN, ali i zemljama EU povodom neleglanog imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika.


 

- Smatramo da, zbog borbe koju vodimo u kontinuitetu, koja je uporna i koja će jednog dana morati rezultirati nekim stvarima, moramo imati složeno da smo jednog dana u ovoj godini pisali Savjetu bezbjednosti UN, upozorili generalnog sekretara i predsjednika Savjeta bezbjednosti na kršenje međunarodnog prava - rekao je Dodik.

On je dodao da Šmita Republika Srpska ne smatra legitimnim.

- Smatraćemo ga turistom koji je dobro došao da se raspita o nekim stvarima i tako ćemo ga i primati - rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne zna šta je moglo motivisati Šmita da prihvati da bude predložen za visokog predstavnika jer nije neinformisan čovjek koji ne zna u šta ulazi.

On za Sputnjik podsjeća da je Šmita upoznao na jednom sastanku, gdje je bio "blag", ali mu je tada to i bila uloga, da smiri situaciju.

- Ako neki Nijemac dolazi u bilo kojoj funkciji da radi nešto u BiH u vezi sa Srbima onda mora da zna da je naše istorijsko pamćenje veoma negativno od Prvog i Drugog svjetskog rata i mnogih drugih stvari i biće mu to predočeno - rekao je Dodik.

On je istakao da će biti zanimljivo vidjeti šta će se dešavati u narednom periodu, s obzirom na to da slijede izbori u Njemačkoj u septembru ili oktobru, da odlazi kancelarka Angela Merkel, a samim tim će ova zemlja imati mnogo problema.

- Bez obzira što je on prijedlog njemačke Vlade, moraće se suočiti sa našim stavovima. Ako njemačka Vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska osporava Savjet za sprovođenje mira, kojeg nema u Dejtonskom sporazumu, a bavi se dejtonskim odlukama, koji je u stvari ad hok neformalna grupa koja nema pravo da donosi formalne odluke ili prijedloge, kao što je imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Dodik je ukazao da u ovom tijelu, koje je zaduženo da nadzire mir, ne postoji konsenzus, kako je predviđeno da se donose odluke, sa kojima se uglavnom ne slaže Ruska Federacija, a ništa se ne pitaju Srbija i Hrvatska, koje su jako zainteresovane za ova pitanja, ali se pita Turska, što je praksa koja je neprihvatljiva.

On je rekao da će Republika Srpska naći načina da tuži svakog bivšeg visokog predstavnika zemlji iz koje dolazi za štetu koju je činio u skladu sa pravnim mogućnostima i od toga neće odustati.

- Ime visokog predstavnika predlažu strane potpisnice Aneksa 10 i to nedvosmisleno piše. Kada im kažete i predočite tu činjenicu da moraju da predoče strane, a to su Srbija, Republika Srpska, Federacija BiH i Hrvatska, onda oni to samo prećute - rekao je Dodik.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: