Dodik: Mogu izbori, ali na svim nivoima | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Mogu izbori, ali na svim nivoima

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:16.05.2016.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će raspisati opšte izbore kada poslanici SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnesu ostavke i kada se iz institucija BiH povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske.

Milorad Dodik - Foto: RTRS Milorad DodikFoto: RTRS

Komentarišući zahtjeve koje je opozicija iznijela na protestu, a među kojima je i raspisivanje prijevremnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora zajedno sa lokalnim, Dodik je rekao izbori nisu nikada sporni, ali ih neće nikada dobiti na nivou Srpske, a da "oni spavaju u zavjetrini na nivou BiH i na taj način nastave da urušavaju i obračunavaju se sa Republikom Srpskom".

"Neka poslanici SDS-a podnesu ostavke u Predstavničkom domu parlamenta BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske i odmah ću raspisati opšte izbore. Poslanici SNSD-a će to sigurno učiniti", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Predsjednik Srpske ističe da je sve ostalo što iznosi opozicija neistina.

"Da hoće da vide, onda bi viđeli da su mnoge isplate koje zahtijevaju izvršene. Takva vrsta dezinformacija i degutantne neistine koje bacaju narodu u oči mogla je doći samo sa njihove strane", rekao je Dodik.

Govoreći o zahtjevu opozicije za formiranje prelazne vlade, Dodik ističe da bi volio da su, umjesto neosnovanih zahtjeva kojima žele da podriju Srpsku, pomenuli referendum o Danu Republike Srpske.

"Nisu to učinili, kao što nisu pomenuli ni govor /turskog premijera u ostavci/ Ahmeta Davutoglua u Banjaluci, probleme u vezi sa statusom Srpske u BiH i druga pitanja. To govori o njima i njihovim namjerama", kaže Dodik.

On navodi da su predstavnici opozicije dolazili da pozdrave Davutoglua koji je izvrijeđao Republiku Srpsku, a nije ih bilo kada je obilježavan Dan Vojske Republike Srpske u Banjaluci, niti na pomenu srpskim žrtvama u Donjoj Gradini.

"To dovoljno govori o njihovom odnosu prema Republici Srpskoj i njihovom patriotizmu. Lako je naći nezadovoljne. Naravno da ih ima i razumijem da se teško živi, ali na protestu su bili stranački aktivisti", ističe Dodik.

On kaže da se na protestu mogla vidjeti žena iz Prnjavora koja drži transparent na kome piše "Gladna sam", a riječ je o opozicionom aktivisti koji radi u Domu zdravlja i zaposlila ju je lokalna samouprava na čijem čelu je čovjek iz SDS-a.

"Vidjeli smo i njihovog aktivistu i odbornika Gorana Šehovca, koji govori o lošem statusu boraca, a znamo koliko je na račun rada u Boračkoj organizaciji uradio ne za borce, nego za sebe. Znamo za njegove poslovne prostore i četiri ugostiteljska objekta", rekao je Dodik.

On dodaje da takvi ne treba da predstavljaju boračku populaciju i da istinski borci treba da se zapitaju odakle mu novac.

"Znamo i da su njihovi aktivisti išli od vrata do vrata i nudili po 50 i 100 KM da dođu na protest. Odakle im novac za to?", upitao je Dodik.

On je rekao da učesnici protesta ne pominju činjenicu da predsjednik SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ima veću platu od predsjednika Srpske, navodeći da je njima u institucijama BiH dobro i da ne misle da se odreknu svog komoditeta, zbog čega je vladajuća koalicija u Srpskoj spremna za izbore, ali na svim nivoima u BiH.

Dodik je pozdravio činjenicu da su protest opozicije i miting vladajuće koalicije u Banjaluci završeni mirno, ali istakao da se pokazala još veća podjela, jer opozicija nije našla snage da promoviše dijalog i dogovor, nego najavljuje nova okupljanja.

"Sramotno je da Bosić upućuje onakve poruke Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju kao najvišem duhovnom vođi srpskog naroda. Tvrditi da si ozbiljan i racionalan političar, a poručiti patrijarhu nakon njegovog poziva na mir i razgovor, da osnuje političku stranku, nije ništa drugo nego vrijeđanje najvećeg duhovnog autoriteta i srpske duhovnosti. To najbolje govori o Bosiću i njegovom poštovanju Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On ističe da je degutantno komentarisati poruku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da premijer Srbije Aleksandar Vučić priča neistine.

"Mektićeva izjava da ne zna za koga Vučić radi - najbolje govori o njihovom odnosu prema Srbiji, njenim zvaničnicima i institucijama. Očito je da su im Davutoglu i Bakir Izetbegović bliži i od Vučića i od Srbije. Mogu samo da kažem da ćemo se ponovo okupiti na svako održavanje njihovog skupa", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da nema problema da razgovara sa opozicijom i sa svima, ali da ne želi nikoga da moli jer su već odbijali poziv za razgovor.

Dodik je rekao da će vlast u Republici Srpskoj činiti sve da Srpska ostane stabilna i mirna zajednica svih njenih građana, koja će biti u stanju da servisira sve obaveze prema raznim kategorijama stanovništva.

"Izbori su za nekoliko mjeseci i oni će jasno pokazati koliku podršku političke partije uživaju u narodu. Na to smo ukazivali i proteklih sedmica, ne da bismo nekome osporili pravo okupljanja, već da bismo upozorili na uzaludnost takvog posla samo par mjeseci pred izbore", rekao je Dodik.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: