Cvijanović: Srpska ne pristaje na izmišljeni Dejtonski sporazum | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Cvijanović: Srpska ne pristaje na izmišljeni Dejtonski sporazum

Izvor: RTRS | Datum:15.06.2021.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Republika Srpska ne pristaje na izmiljšeni, iskrivljeni, iščašeni Dejtonski sporazum, već na njegov izvorni dejtonski koncept.
 

- S tim u vezi, valjda je normalno da Srbi treba da budu konstitutivan narod u Federaciji BiH, u kantonima, gdje treba da ostvaruju svoja prava ravnopravno sa druga dva - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla kako mnogi olako negoduju zbog obilježavanja 9. januara u Republici Srpskoj i sličnih stvari, ali ćute na tragičnu činjenicu da su Srbi u FBiH jedna mala manjinska zajednica, da ne uživaju nikakva prava.

Cvijanović je dodala da se s druge strane priča kako BiH treba da ima legitimno predstavljanje, što ona podržava jer smatra da treba raditi ono što je propisao Dejton dok se ne postigne neki drugi dogovor.

- Godinama sam slušala graju o obrazovanju, kako mi ne dozvoljavamo nekom da piše `bosanskim jezikom`, a nikad niko nije htio da bude realan da kaže da se u više od 20 škola u Republici Srpskoj izučava nacionalna grupa predmeta, a da u FBiH jedva, na muke žive, naša djeca nemaju skoro nikakvu nastavu na srpskom jeziku - pojasnila je Cvijanović.

Ona je konstatovala da niko više neće da priča ni o strašnom fenomenu u FBiH "dvije škole pod jednim krovom", a stalno im je u fokusu Republika Srpska.

- Ako imamo neki problem, onda o tome treba i da razgovaramo, pa da ga riješimo. Nažalost, srpska zajednica u FBiH je malobrojna i nema proklamovanu ravnopravnost sa druga dva naroda. Sve je to nefer i žao mi što je to tako - navela je Cvijanović.

Ona je dodala da postoji veliki broj zahtjeva i žalbi srpskih povratnika u FBiH kojima još nisu riješena osnovna životna pitanja poput struje, vode, puta...

- Oni su zaboravljeni, nemaju ni adekvatan pristup zapošljavanju, ni na kantonalnom ni na federalnom nivou i strukturama, a primjer za to jeste i neformiranje srpskog kluba delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Egzistencijalna pitanja srpskih povratnika federalna vlast ignoriše - zaključila je Cvijanović.

Govoreći o presudi generalu Ratku Mladiću, predsjednica Republike Srpske izjavila je da presuda generalu Ratku Mladiću nije presuda Republici Srpskoj, te izrazila žaljenje što sud u Hagu nije doprinio da u BiH dođe do većeg stepena povjerenja.

- Ako tu presudu svedemo na presudu pojedincu, u ovom slučaju generalu Mladiću, mi smo i dalje suočeni sa brojnim stvarima koje smo imali priliku da slušamo i vidimo tokom raznih suđenja. To je opet ono što nas navodi da zaključujemo da postoji pristrasnost i često se stiče utisak da su presude samo pravni alat da popuni jedan politički prostor - ocijenila je Cvijanović.

Ona je naglasila da su već napravljene određene matrice i stereotipi, sve ono što je bilo nečije političko razmišljanje o nekom prostoru, konkretno o ovom ovdje, popunjava se pravosudnim odlukama da bi postalo neka realnost.

Cvijanović je naglasila da narod u Republici Srpskoj sud u Hagu doživljava kao sud nepravde, koji je usmjeren protiv Srba i onih koji su predstavljali Srbe na bilo koji način u političkom ili vojnom smislu.

- To je realnost u kojoj mi živimo i žalim što je međunarodni sud bio još jedan od alata koji nije doprinio onome što je trebalo da bude naš glavni cilj u BiH, a to je da danas živimo sa puno više vjere jednih u druge, da imamo veći stepen povjerenja i konačno neku pravdu, da smo uspjeli da sagledamo prošlost - rekla je Cvijanović.
 
VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: