Dodik: Poređenje Blajburga i Banjaluke strašno i nedopustivo | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Poređenje Blajburga i Banjaluke strašno i nedopustivo

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:18.05.2016.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je biskup banjalučki Franjo Komarica svojim izjavama i poređenjem Banjaluke i Blajburga uvrijedio ne samo žive stanovnike Banjaluke, Potkozarja i cijele Srpske, već i mučenike koji postradaše na brojnim startištima u Drugom svjetskom ratu.
Milorad Dodik, predsjednik RS - Foto: RTRS

"Do sada Vam se nisam obraćao na ovakav način, ali povoda za ovakvo obraćanje bilo je više. Smatrao sam da je u državi porušenog povjerenja ponekad dobro i prećutati neke stvari zarad višeg cilja i da bi prepiska s Vama, ma kako utemeljena bila, nas sve zajedno udaljila od tog cilja. Međutim, Vašim jučerašnjim istupom, kada ste ne trepnuvši poredili Banjaluku sa Blajburgom, pređena je granica trpljenja, koju smo, svako sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni da održavamo", istakao je predsjednik Srpske u pismu biskupu banjalučkom.

Dodik je naveo da je jučerašnjom ničim izazvanom izjavom Komarica dirnuo u "najsvetije mučenike kojima je pomen održan prije neki dan u Donjoj Gradini, i ne samo u njih, već i one u Drakuliću i brojnim stratištima iz Drugog svjetskog rata u i oko Banjaluke".

"Vi ste služili misu za žrtve Blajburga, i to je Vaše pravo. Siguran sam da znate da su neke od blajburških žrtava odgovorne za naše stradanje u Potkozarju, Banjaluci i Donjoj Gradini, ali da nijedna od naših žrtava nije odgovorna za smrt ljudi kojima ste služili misu u Blajburgu. Stoga je poređenje Banjaluke i Blajburga u najmanju ruku strašno", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da shvata da je Komarica kao pastir svog naroda zabrinut za njegovu sadašnjost i budućnost, i na tome mu odaje priznanje, i spreman je da mu u tome uvijek pomogne.

"Samo nisam siguran da svojim izjavama pomažete ni svojoj duhovnoj đeci, ni nama, Vašim komšijama. Vaše izjave posebno teško odjekuju u novije vrijeme, jer ni iz jedne vjerske zajednice u BiH ne dolaze teške riječi, već naprotiv, samo pozivi na mir, praštanje i pomirenje. Preuzvišeni biskupe banjalučki, prošlost ne možemo mijenjati, ni ovu skoriju ni onu malo dalju. Ali sam siguran da pažnjom, trudom i tolerancijom možemo bitno uticati na budućnost na ovim prostorima, budućnost za sve građane Republike Srpske, ma kom Bogu se molili i koju vjeru ispovijedali", ističe se u pismu.

Dodik je poručio biskupu banjalučkom da je, kao predsjednik Republike Srpske, spreman da učini sve da budućnost bude bolja od prošlosti i poziva ga da i on, kao duhovni otac svog naroda, učini isto.



Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: