Šarović će se odazvati sastanku kod Dodika | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Šarović će se odazvati sastanku kod Dodika

Izvor: RTRS | Foto: SRNA | Datum:21.05.2016.
Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović rekao je da je spreman da se odazove na eventualni sastanak kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o zauzimanju zajedničkog stava o popisu stanovništva u BiH.

Mirko Šarović - Foto: SRNA

"Uvijek sam se odazivao na sastanke sa institucijama Republike Srpske, to je uobičajeni dio posla. Neodazivanje se prevashodno odnosilo na sastanke koji su se ticali stranačkih lidera i pitanja izvan mog ministarskog posla", rekao je Šarović za "Euroblic".

On smatra da su sada na potezu Zavod za statistiku i Vlada Republike Srpske koja treba da da instrukcije o daljem učestvovanju ili neučestvovanju Srpske u donošenju odluka u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa.

"Postoje očekivanja da bi Savjet ministara BiH mogao nešto da uradi po tom pitanju, ali to je pogrešno. Savjet ministara nema nikakvu ulogu po pitanju objavljivanja rezultata popisa. Ako dođe na dnevni red na bilo koji način, razumljivo je da ćemo na Savjetu ministara iznijeti usaglašen stav Republike Srpske", rekao je Šarović za "Euroblic".

On je zaključio da je fokus sada, ipak, na Zavodu za statistiku i Vladi Republike Srpske, koja treba dati Zavodu da pravi instrukcije jer je popisni materijal u vlasništvu Srpske.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Vlada Republike Srpske saopštila je da ne prihvata jedinstveni program koji je usvojio direktor Agencije za statistiku BiH i zahtijeva da se stavi van snage.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: