Petrović potpisao peticiju: Jedinstvo naroda potrebnije više nego ikada | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petrović potpisao peticiju: Jedinstvo naroda potrebnije više nego ikada

Izvor: Radio Trebinje | Datum:04.08.2021.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i čelni ljudi grada Trebinja, kao i koalicioni partneri, potpisali su na trebinjskom Trgu Slobode peticiju o neprihvatanju  nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida.

„Rukovodstvo Grada Trebinja i predstavnici političkih subjekata koji učestvuju u skupštinskoj većini odlučili smo da potpišemo peticiju i damo doprinos na način da odbacujemo nametnute zakone od bivšeg visokog predstavnika. Smatramo da Srpska treba da bude snažnija i da nije vrijeme za nametanje nikakvih odluka. Mislimo da Srpska ima dovoljno samostalnosti, da ima jake institucije i jako rukovodstvo, tako da na svoj način možemo da živimo potpuno normalno, bez ikakvih nameta, kako to čini visoki predstavnik. Očekivati je da svi jedinstveno pristupimo potpisivanju peticije, iako pojednici to pokušavaju da omalovaže. Ovo je narodno okupljanje, a ne stranačko, ovo je poziv za narod, jer isto, kao što se moralo biti svjesno stvaranja Srpske, tako i danas moramo biti svjesni da se mora čuvati i graditi Srpska i zato je ovaj potpis sve u cilju jačanja sigurnije i stabilnije RS", kazao je nakon potpisivanja generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja ponovio je da ovo nije političko okupljanje, već način da se pokaže jedinstvo naroda, kao što devedesetih godina prošlog vijeka nije bilo političkih podjela.

„Tako i mi danas želimo da pokažemo da Srpska treba da ostane stabilna i da mlađe generacije moraju znati da su pritisci prolazni i da je narod taj koji treba da odlučuje, tako da želimo da pošaljemo poruku da smo za stabilnost i jedinstvo“, rekao je Ćurić.

I Rajko Ćapin, predsjednik GO Socijalističke partije istakao je da se na ovaj način želi pokazati jedinstvo, jer je ovo očekivan potez da smo odlučni da branimo ono što je stečeno krvavo.

Milan Kovač, potpredsjednik Ujedinjene Srpske kazao je da ova stranka odbacije bilo kakav oblik nametanja odluka, posebno ako su te odluke sadržane u nekim zakonima, koje donose visoki predstavnici, a koje nemaju uporište u pravu i ustavu BiH.

„Nametanjem ovakvih odluka BiH se vraća u prošli vijek u vrijeme aneksione krize, kada su predstavnici nekih zemalja, bez salasnisti međunarodne zajednice donosili krupne odluke i nametali narodima u BiH“, istakao je on.

U Trebinju se već deset dana potpisisuje peticija, kojom se ne prihvata nametanje zakonskih rješenja o zabrani negiranja genocida, o čemu je odluku donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Potpisivanje peticije proteklih dana organizovano je i u drugim istočnohercegovačkim opštinama.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani “negiranja genocida”.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: