Brnabić u Nevesinju: Srbija će uvijek biti tu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Brnabić u Nevesinju: Srbija će uvijek biti tu

Izvor: RADIO TREBINJE | Datum:04.10.2021.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Nevesinju da će Srbija uvijek biti tu i, koliko ona bude jaka, toliko će više pomagati Srbe u ovom gradu, Republici Srpskoj i svim mjestima u Fedearciji BiH gdje žive.

"To je normalno i prirodno kod svih onih naroda gdje matica može i gdje je dovoljno ekonomski sposobna da pomogne", rekla je Brnabićeva novinarima u Nevesinju, gdje je posjetila objekte čija se obnova i rekonstrukcija finansira iz budžeta Srbije kroz pomoć i podršku Srpskoj.

Brnabićeva je rekla da joj je drago što je Srbija danas ekonomski sposobna i jaka, ali i svjesna da je pomoć potrebna i da će svaki dinar značiti za kvalitet života građana u Republici Srpskoj.

Ona je podsjetila da se odnos prema Republici Srpskoj i dijaspori promijenio od 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao predsjednik Vlade.

"Mi smo od tada pomogli Republici Srpskoj sa otprilike 88,5 miliona evra u različitim projektima. Cilj svih projekata je bio da se poboljša kvalitet života. Nikada nismo htjeli da utičemo na to koji su to projekti", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je pomoć pružena tamo gdje je lokalna zajednica navela da je važno, u Nevesinju su to Muzička škola i Dom kulture, Narodna biblioteka, Osnovna škola, vrtić i gradske i prigradske saobraćajnice, istakavši da je cilj Srbije da što više ljudi ostane u tom hercegovačkom gradu.

Brnabićeva je podsjetila i na to da je Vučić zamolio da se posebno ove godine obrati pažnja na četiri opštine u Republici Srpskoj, od kojih je jedna Nevesinje, a tu su i Kostajnica i Kozarska Dubica, te Drvar u FBiH.

"Nevesinje je izabrano kao opština koja je, pored ostale pomoći, dobila dodatnih oko tri miliona evra. Oko 1,5 miliona je već isplaćeno, neki od projekata su započeti. Do kraja godine stići će i druga tranša. Ovo nije kraj i nastavićemo i u narednoj godini da pomažemo projekte koji su najvažniji za stanovnike Nevesinja", rekla je Brnabićeva i poručila Nevesinjcima da će Srbija uvijek biti tu.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zahvalio je Brnabićevoj i podsjetio da je pomoć Nevesinju iz sredstava Vlade Srbije započeta još 2018. godine, kada je obnovljen Dom kulture "Nebojša Glogovac".

Avdalović je rekao da je u toku sprovođenje projekata koji su planirani, i to 500.000 KM je planirano za pomoć budžetu, a 500.000 KM za podsticaje privredi, pa su u tekstilnom kombinatu u Nevesinju zaposlena 63 radnika zahvaljujući tim sredstvima.

"U toku je sprovođenje projekata Doma kulture u kome je smještena Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija, odnosno buduća spomen-soba, te dogradnje vrtića i osnovne škole. Tu je i 1,3 miliona za rekonstrukciju i izgradnju gradskih i prigradskih puteva", rekao je Avdalović.

Predsjednik Odbora za Srbe u regionu Skupštine Srbije i narodni poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović rekao je da je delegacija Srbije danas u dolini Neretve da bi vidjeli šta je to potrebno srpskom narodu koji tu živi.

"Dugujem ličnu zahvalnost predsjednicima Vlade i Republike, hvala im što su obećali da na ovome neće stati i da će pomoć našem narodu u Hercegovini i u dolini Neretve biti nastavljena. To zavisi od snage Srbije koja je u svom ekonomskom, političkom i svakom drugom zamahu", rekao je Vujadinović. 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: