Ana Brnabić: Posjeta Hercegovini, jedan je od najemotivnijih dana u mom mandatu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Ana Brnabić: Posjeta Hercegovini, jedan je od najemotivnijih dana u mom mandatu

Izvor: Hercegovina press | Datum:26.11.2021.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je posjeta Hercegovini jedan od najemotivnijih i najljepših dana u mandatu, te najavila dalju podršku Republike Srbije srpskom narodu u Hercegovini, te apsolutnu podršku Republici Srpskoj.

Brnabić je ovo kazala odgovarajući na pitanja narodnog poslanika i predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimira Vujadinovića na sjednici Narodne skupštine Srbije,

Predsjednik odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović istakao je da posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Rusiji istorijski dan, te naglasio da je ovom posjetom potvrđeno koliki ugled srpski predsjednik uživa u toj zemlji.

”Srpski predsednik uživa najveći mogući ugled kod ruske države. Danas su ovoj temi mnogo govorili i svi mediji. To je i najvažnija politička tema u koju gledaju, ne samo građani Srbije, već i Srbi u regionu kojih je dva miliona i Srbi širom svijeta”, kazao je Vujdinović na sjednici Narodne skupštine Srbije.

On je podsjetio i na rezultate posjete među kojima je, u ovom trenutku, možda najvažnija cijena gasa koja je dogovorena za Srbiju, te će Srbija na taj način uraditi uštedu od 300 miliona evra.

”Moje pitanje zato glasi, da li Srbi mogu da se raduju tom uspehu srpskog predsednika i srpske države kod ruskih vlasti u pregovorima, da li će ta dobrobit biti raspoređena, kako u Beogradu i centralnoj Srbiji tako i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i mjestima gdje živi naš narod”, upitao je Vujadinović predsjednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić.


U tom smislu je postavio i pitanje dokle se stiglo sa izgradnjom aerodroma u Trebinju, šta se dešava sa izgradnjom autoputa prema Bijeljini, kakvi su planovi kada je u pitanju izgradnja hidro-potencijala na Drini koji se grade zajedno sa Republikom Srpskom i da li će Vlada nastaviti da pomaže opštine u Republici Srpskoj, Federaciji i Crnoj Gori.

Predsjednica Vlade Republike Srbije zahvalila se Vujadinoviću na organizaciji posjete Hercegovini – Nevesinju, Prebilovcima i Mostaru.

”U vreme mog mandata kao predsednice Vlade i od kad sam ušla u Vladu Srbije, to mi je jedan od najlepših i najemotivnijih dana koje sam imala. Stojim pri onome što sam tada rekla, a to je da ćemo učiniti sve što možemo da kvalitet života ljudi, Srba koji su tamo ostali uprkos svemu onome što se desilo u poslednjih 100 godina, bude bolji. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo, da podržimo, finansiramo projekte lokalne infrastrukture, izgradnju naših crkava, pomoć našim kulturno-umetničkim društvima, školama, Prosveti itd. I pozdravite molim vas mnogo od mene oca Radivoja Krulja i recite da sam pričala sa predsednikom Vučićem i o njemu i o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i o hramu u Mostaru da vidimo kako možemo da pomognemo da se taj važan velelepni objekat završi”, kazala je predsjednica Vlade.

Ona je dodala da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji obilježila jučerašnji dan, jer je zahvaljujući dogovoru predsjednika Aleksadra Vučića i predsjednika Rusije Vladimira Putina, skinut veliki teret sa leđa Srbije. ”Mi smo danas dobili tri i po puta jeftiniji gas. To je nama život u narednih šest meseci, ali onda prolazi zima i stabilizovaće se tržište i znaćemo šta nas očekuje dugoročno, te će biti lakše pregovarati oko dugoročnih ugovora. Veliku stvar je za Srbiju izvojevao predsednik Aleksandar Vučić i hvala predsedniku Putinu na svom razumevanju, prijateljstvu i podršci koju je danas pružio Srbiji. Što se tiče toga kako će biti investiran taj novac, mi smo danas ovim uštedeli mnogo novca i to će nam omogućiti da nastavimo sve one projekte koje smo planirali budžetom za 2022, pomoći će nam u našoj fiskalnoj stabilizaciji i smanjivanju deficita i javnog duga. Donosi stabilnost i sigurnost koja će nam olakšate realizaciju svih projekata koje smo planirali, ali i započinjanje novih projekata važnih za Srbiju i naš narod”, kazala je Brnabić.


Ona je naglasila da će Srbija apsolutno nastaviti da podržava Republiku Srpsku i projekte u susjednim državama u onim opštinama i mjestima gdje živi srpski narod.

”Jaka Srbija za njih znači da ćemo imati više novca da finansiramo i u njihov kvalitetniji život kroz podršku projektima lokalne infrastrukture, izgradnju vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja, kupovinu medicinske opreme itd. Apsolutno nastavljamo sa onom politikom koju je započeo Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade Republike Srbije 2014. godine. Tada kada smo krenuli u takvu vrstu podrške Republici Srpskoj uprkos što smo bili u fazi finansijske konsolidacije, suočavali se sa poplavama i migrantskom krizom, ali ipak smo našli sredstva da pomognemo i Republici Srpskoj. Ta pomoć je tada bila mala u odnosu na onu kasnije, ali je bila jasan znak solidarnosti u tada teškim vremenima”, podsjetila je premijerka Srbije.

Ona je istakla da se svi projekti koji su planirani i započeti nastavljaju. ”Mi naše projekte nastavljamo – aerodrom Trebinje za koji se završava projektno-tehnička dokumentacija i eksproprijacija zemljišta, auto-put do Bijeljine nastavljamao da gradimo na teritoriji Srbije, dakle auto-put Sremska Rača – Kuzmin i to dobro napreduje, kao i most preko Save za koji mi snosimo sve troškove i dogovaramo se za 90 posto finansiranja auto-puta do Bijeljine na području Republike Srpske. Očekujem da sa tim projektom krenemo u 2022. Što se tiče projekta izgradnje hidro-centrale Buk Bijela sa tim nastavljamo. Bilo je spekulacija da ćemo morati da pauziramo, mi ne pauziramo, nemamo nikakvu odluku Ustavnog suda BiH, tako da nastavljamo. Mi smo uradili kompletnu pravnu analizu kao odgovorni investitori, tu pre svega mislim na Elektroprivredu Srbije i ne vidimo nijedan razlog da bilo ko stopira taj projekat. Ništa ne isključujem, ali zaista ne očekujem. Takva jedna odluka stvorila bi pravnu nesigurnost za sve investicije u BiH. Tako da mi očekujemo da se BiH prema nama ponaša kao prema bilo kom drugom investitoru. Ako je nemački investitor bio dobrodošao u jednoj otvorenoj privredi, valjda je i srpski investitor dobrodošao. U tom duhu mi nastavljamo taj projekat koji je izuzetno važan ne samo za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH već i energetsku stabilnost regiona. I samo je jedan u seriji projekata malih i srednjih hidro- centrala na Drini koje možemo zajedno da gradimo i očekujem da ćemo ih i graditi u budućnosti. Zbog korone se kasnilo sa dokumentacijom i eksproprijacijom, ja sam očekivala da ćemo sve ove projekte graditi u 2021. godini. Započeli smo samo Buk Bijela, Aerodrom Trebinje krećemo u 2022. godini”, poručila je predsjednica Vlade Ana Brnabić.

Top portal


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: