Košarac: Eskobarov istup potvrđuje prisustvo malignog uticaja Amerikanaca u BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Košarac: Eskobarov istup potvrđuje prisustvo malignog uticaja Amerikanaca u BiH

Izvor: RTRS | Datum:17.02.2022.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da istup izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara u Kongresu potvrđuje prisustvo malignog uticaja Amerikanaca u BiH, ali i dokazuje da je opozicija u Republici Srpskoj, kako kaže, sluga kontaminiranih američkih interesa.
 

- Eskobarova izjava da sarađuje sa opozicijom da bi onemogućili legitimno izabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika direktan je atak na demokratiju i demokratski izborni proces - rekao je Košarac za Srnu.

On je naglasio da, svidjelo se to Eskobaru ili ne, građani Republike Srpske svojim glasovima u izbornom procesu konstantno potvrđuju da stoje uz politiku Dodika i SNSD-a, koji na legitiman način zastupaju njihove interese i štite Republiku Srpsku.

- Dodik je na izborima 2018. dobio najveći broj glasova u istoriji izbornih procesa u BiH. O povjerenju građana u SNSD svjedoči i broj izabranih predstavnika lokalne vlasti na izborima 2020. godine. To su činjenice, a ne proizvoljna tumačenja. Klasična je politička bruka i sramota da neko iz međunarodne zajednice želi da negira izbornu volju građana Srpske - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, građani Srpske prepoznaju da je na sceni integrisana borba protiv Republike u kojoj zdušno učestvuju stranci, opozicionari i političko Sarajevo.

- To je takozvani bosanski lonac u kojem su glavne mirođije Amerikanci, pojedine zapadne ambasade, opozicija u Republici Srpskoj i političke strukture iz FBiH koje okupljaju Bošnjake - naglasio je Košarac.

Takav "bosanski lonac", kako je rekao, direktan je recept protiv Republike Srpske.

- Naši građani to prepoznaju. Srpski narod je gadljiv na takav "bosanski lonac" i domaće "eskobarce", što će potvrditi i na narednim izborima - poručio je Košarac.

On je napomenuo da ovo nije prvi put da Eskobar direktno govori o uticaju na opozicione predstavnike, podsjećajući da je ovaj američki izaslanik i prošle godine u Kongresu potvrdio da je od opozicije tražio da ne podrže zahtjeve za vraćanje nadležnosti i zaštitu statusa Republike Srpske.

- Opoziciona ekipa direktno se stavila u službu stranih centara moći, a interese Republike Srpske i srpskog naroda u svojim politikama stavila u zapećak. Niko im ne spori pravo da budu opozicija SNSD-u, ali nemaju pravo da ne poštuju izbornu volju građana Srpske, njene institucije i legitimno izabrane predstavnike. Takvim djelovanjem postali su ne opozicija u Srpskoj, nego opozicija Republici Srpskoj - naveo je Košarac.

On je ocijenio da je potpuno neprihvatljiva intencija međunarodne strukture iz zapadnih zemalja da modelira izbornu volju građana u Republici Srpskoj i Federacije BiH.

- Kroz Izborni zakon i sadašnju strukturu Centralne izborne komisije BiH, koja nije izabrana na zakonit način, SAD i pojedine zapadne zemlje žele da modeliraju izborni rezultat u namjeri da na vlasti ne budu legitimno izabrani predstavnici tri naroda, nego oni koji su po njihovom modelu i njihovoj volji i koji čine "bosanski lonac" - zaključio je Košarac.

Američki specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD "bore da stanje u BiH bude bolje i da se Srbi vrate u institucije", a da, dok se to ne desi, "rade sa opozicijom i na tome da onemoguće" srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: