Dodik: Prijetnje Srpskoj najbolji put za samodisoluciju BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Prijetnje Srpskoj najbolji put za samodisoluciju BiH

Izvor: RTRS | Datum:18.04.2022.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su prijetnje kojima zasipaju Republiku Srpsku zbog sprovođenja Zakona o imovini najbolji put za samodisoluciju BiH.


 

- Prijetnje kojima nas zasipaju zbog sprovođenja zakona najbolji su put za samodisoluciju zemlje. Oni misle da, zbog dešavanja u Ukrajini, svi mi treba da ćutimo, da iz straha oborimo glavu i kažemo: "Ma uzmi sve, samo me nemoj dirati". Ali to neće ići baš tako - poručio je Dodik.

On je naglasio da u Republici Srpskoj ne postoje nikakvi planovi o secesiji, javni ili tajni, ali je napomenuo da je srpska javnost više nego ikada ubijeđena da će se BiH raspasti ukoliko ne uspije da nađe unutrašnji dogovor, kojeg je iz dana u dan sve manje.

Dodik ističe da je Zakon o imovini Republike Srpske samo prenio na papir i potvrdio praksu gazdovanja vlastitom imovinom koja u Srpskoj postoji 30 godina.

- Sada njegovo sprovođenje, nakon što je neki dan stupio na snagu, smatramo ispunjavanjem odluke Ustavnog suda BiH koji je naložio da se riješi pitanje imovine - rekao je Dodik za beogradsku "Politiku".

On je konstatovao da se neke odredbe zakona ne sviđaju Sarajevu, koje je minulih godina o svim pitanjima izbjegavalo dijalog, pa su umjesto saradnje sa druga dva naroda, sve nade položili u čovjeka koji nema mandat Savjeta bezbjednosti UN.

Dodik ističe da je sve više intencija da Bošnjaci, poneseni "zgodnim" prilikama u svijetu, animiraju strance da putem satanizacije Srba ostvaruju političke ciljeve.

On ukazuje da se, zbog odnosa u kojima Sarajevo svu energiju usmjerava u borbu i obračun sa Republikom Srpskom, ispoljavaju mržnja i nepovjerenje koje onda produbljuje očigledna pristrasnost stranaca, "čega ni prije nije manjkalo".

Dodik zaključuje da neće biti građanske BiH, te dodaje da je politika koje se slijepo drže u Sarajevu dovela BiH do nepovratne podjele koja se ogleda na svakom koraku, ne samo između Srba i Bošnjaka, jer su odnosi još lošiji u Federaciji BiH, između Hrvata i Bošnjaka.

On ističe da sada slijedi primjena Zakona o imovini Republike Srpske i upozorava da Republiku Srpsku pokušavaju da razgrade, pri čemu bi u Srpskoj trebali da nasjednu na priču kako nemaju ništa protiv Srpske.

Dodik ističe da se Sarajevo često poziva na ustavne odredbe "da BiH nastavlja međunarodnopravni kontinuitet", zanemarujući nastavak te rečenice u kojoj se navodi "sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom".

- Oni zanemaruju unutrašnju modifikaciju zemlje, dok na unutrašnja pitanja pokušavaju primijeniti međunarodni kontinuitet. Čista manipulacija. Počeli su sa vojnom imovinom, pa su uveli šume i vode, sutra će da dodaju škole i bolnice, pošto nam već spore pravo na hidroelektrane - upozorio je Dodik.

On je ukazao na to da su Brčkom dozvolili pravo na imovinu, Federacija BiH koristi svoju imovinu, samo Republici Srpskoj to spore.

- Republika Srpska je isključivi vlasnik imovine, nikakvo drugo rješenje nije i neće biti moguće. Nema odustajanja od provođenja zakona, imovina kojom raspolažemo se knjiži kao vlasništvo Republike Srpske. Mogu da nas pritišću i progone, nismo spremni dati imovinu - poručio je Dodik


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: