Džaferović pozdravio britansko slanje vojnih eksperata u BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Džaferović pozdravio britansko slanje vojnih eksperata u BiH

Izvor: RTRS | Datum:01.07.2022.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata u BiH.


 

Ističe da će se time osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini te pružiti praktična podrška BiH u borbi protiv sajber-prijetnji.

- NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta - rekao je Džaferović.

On je još jednom optužio srpsku stranu i Republiku Srpsku da vodi secesionističku politiku, što nijedan predstavnik bilo koje institucije nije izjavio.

- Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv sajber-napada. Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te sajber-napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i evroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo  naveo je.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: